(VIDEO) NASTAVLJA SE EVAKUACIJA: Kanaderi nemoćni, požar divlja i širi se!
Foto: Reuters

Vanredno stanje u Alberti

(VIDEO) NASTAVLJA SE EVAKUACIJA: Kanaderi nemoćni, požar divlja i širi se!

Planeta -

Kanadske spasilačke ekipe počele su evakuaciju avionima oko 8.000 ljudi iz područja severno od Fort Mekmarija, kanadskog grada koji je skoro sasvim izgoreo i iz kog je pre tri dana već evakuisano 88.000 ljudi.

Oni su nadaju da će jedini auto-put ka jugu danas biti bezbedan za preostalih 17.000 ljudi, koji su u opasnosti da ostanu blokirani.

Požar koji je još van kontrole, uništio je čitave kvartove ovog grada, koji, inače, leži na naftnim nalazištima, prenosi Rojters. Gori 850 kilometra kvadratnih, javlja BBC. Tri dana nakon što su stanovnici grada zbog požara bili primorani da ga napuste, vatrogasci se i dalje bore sa vatrenom stihijom, pokušavajući da spasu privatne kuće i druge građevine.

Zvaničnici provincije Alberta proglasili su vanrednu situaciju, u jeku vatrene stihije koja preti da preraste u najskuplju prirodnu katastrofu koja je pogodila Kanadu. Vlasti upozoravaju da je još 19.000 objekata ugroženo, dok analitičari i industrijski izvori navode da bi troškovi osiguravajućih kuća mogli da premaše 1,6 milijardi američkih dolara.

Požar gasi više od 1.100 vatrogasaca, 145 helikoptera, 138 komada različite teške opreme, kao i 22 aviona, ali je Čed Morison, šef odjeljenja za prevenciju šumskih požara, rekao da je prvenstveno potrebna kiša.

"Avioni neće ugasiti ovaj požar. Požar će nastaviti da se širi u ovim suvim uslovima sve dok ne padne kiša", rekao je on, prenosi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track