POKRENUO LAVINU: Konačno progovorio čovek koji stoji iza afere Panama
Foto: Youtube/Printscreen

Najveće curenje dokumenata ikada

POKRENUO LAVINU: Konačno progovorio čovek koji stoji iza afere Panama

Planeta -

Zviždač "Panama pejpersa" čiji identitet i dalje ostaje skriven, opovrgnuo je navode da je špijun.

"Ne radim ni za jednu Vladu niti obaveštajnu agenciju, ni direktno ni kao spoljni saradnik, niti sam ikada s njima radio. Moji stavovi su samo moji", objavio je.

Smatra kako je objava 11,5 miliona dokumenata iz panamske advokatske firme Mosak Fonseka postakla 'novu, ohrabrujuću globalnu debatu', objavio je Gardijan.

"Firme paravani često su povezane sa prikrivanjem poreza. Ali "Panama papiri" pokazuju i više od sumnje, pokazuju da iako takve kompanije nisu nezakonite, po definiciji se koriste da bi sprovele širok spektar ozbiljnih zločina. Nejednakost u prihodima, jedan je od najvećih problema našeg vremena", napisao je zviždač u izjavi."Veliki mediji do sada su se fokusirali na skandale onoga što je dopušteno i legalno u sistemu. Ono što je dopušteno je uistinu skandalozno i mora se promeniti", smatra.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

On je prošle godine stupio u kontakt s istraživačkim novinarom nemačkog lista Zidojče Cajtung, Bastijanom Obermajerom. S obzirom na veliku količinu dokumenata nemački medij ih je ustupio Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara ICIJ u Vašingtonu, tako da je pristup dokumentima dobilo još 100 medijskih kuća u 83 zemlje.

Zviždač napominje kako je dokumente ponudio nekoliko velikih medijskih kuća, ali oni su mu kazali kako za njih nisu zainteresovani. Nije sasvim jasno o kojim se tačno medijskim kućama radi. VikiLiks mu, tvrdi, nije ništa odgovorio kada im je ponudio da objave Panama papire.

Panama, poreski raj, Foto: Reuters
Panama, poreski raj, Foto: Reuters

Novinari su 2,6 terabajta podataka istraživali godinu dana i 4. aprila su objavili pojedina otkrića. Izvor navodi da je odlučio sve podatke da podeli s novinarima zbog spektra nepravdi koje se mogu naći u aktivnostima Mosak Fonseka. Ipak, od objave, države širom sveta zatražile su uvid u dokumente, a konzorcijum ICIJ im je odbio pristup.

Takođe je naveo kako panamska kompanija nije radila sama. Sarađivali su, kaže, s gotovo svim velikim advokatskim firmama u gotovo svim zemljama.Na kraju pisma ipak ostaje optimističan. Navodi kako u doba neograničenog digitalnog skladištenja podataka i internet vezama koje nadilaze državne granice, sledeća revolucija će biti digitalizovana. "Ili je već počela", zaključio je anoniman izvor.

Podsetimo, međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara nedavno je saopštio da će 9. maja objaviti bazu podataka s informacijama o više od 200.000 pravnih i fizičkih ljudi koji su obuhvaćeni istragom 'Panama papiri'.

Neće biti objavljeni brojevi računa ni podaci o finansijskim transakcijama, mejlovima ni brojevima telefona. Konzorcijum kaže kako će ograničene informacije puštati zbog javnog interesa.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja