KATAKLIZMA: NATO se plaši nuklearnog napada Rusije
Foto: AP, Profimedia

Da li će Putin upotrebiti atomsko oružje

KATAKLIZMA: NATO se plaši nuklearnog napada Rusije

Planeta -

U Moskvi greše ako očekuju da će se SAD predati u konfliktu u kojem bi izveli napad atomskim oružjem, poručio general Vesli Klark, bivši komandant trupa Alijanse u Evropi

Odnosi između NATO i Rusije, koji su na najnižem nivou još od završetka Hladnog rata, nastavljaju da idu silaznom putanjom, a sve češće se spominje mogućnost nuklearnog sukoba, koji bi doveo do kataklizme. Iako je u pitanju samo hipotetička pretpostavka, ona dolazi ni manje ni više nego od generala Veslija Klarka, bivšeg glavnog komantanta NATO trupa u Evropi.Varšava moguća meta- Rusija s predsednikom Vladimirom Putinom na čelu greši ako misli da će se Amerika predati u hipotetičkom napadu nuklearnim oružjem na, recimo, Varšavu - rekao je Klark, a prenosi portal Raša tudej.Penzionisani sedokosi general priznaje da su male šanse da Rusija izvrši iznenadni nuklearni napad u roku od nekoliko dana, ali da je zvanični Kremlj poslednjih godina uložio „znatna finansijska sredstva u novo naoružanje“, kao i da Rusija ima potpuno „novu vojnu doktrinu“.- Oni koriste nuklearno oružje u svojim vojnim vežbama kao sredstvo deeskalacije konflikta, kao da bi mogli da upotrebe nuklearno oružje protiv, na primer, Varšave, a onda bi NATO rekao: „Oh, pobogu, nismo znali da ozbiljno mislite“. Pošto ste upotrebili atomsko oružje protiv nas, mi se predajemo. Oni tako razmišljaju, i to uvežbavaju. Rusija pravi veliku grešku jer to neće tako funkcionisati. Mi ćemo uzvratiti - rekao je Klark.Međutim, Sergej Lavrov, ruski ministar odbrane, kaže da NATO igra opasnu igru približavajući svoju infrastrukturu na zapadne granice Rusije, što svakako neće proći bez odgovora iz Moskve.- Kad Rusija preduzme mere neophodne da osigura svoju bezbednost, onda NATO kaže da je u pitanju opasan manevar na granicama Alijanse. Činjenica je da se NATO sve više približava Rusiji, a ne obrnuto - rekao je Lavrov.Usijane NATO glaveU tom smislu treba posmatrati i nedavnu najavu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da će Rusija ove godine formirati tri nove divizije. U skladu s tim, planira se uređivanje rejona za trajno razmeštanje jedinica, opremanje poligona, smeštaj za tehniku i izgradnja kasarni.Eksperti smatraju da je koncentracija trupa na zapadu Rusije deo priprema za eventualni rat s NATO.

Ko je Vesli KlarkSEĆANJA NE BLEDEVesli Klark je bio komandant NATO za vreme bombardovanja SRJ 1999. On je bio na čelu vojne kampanje koja je sprovedena bez mandata UN i u kojoj je, prema nezvaničnim podacima, poginulo 2.500 civila, a preko 12.000 ranjeno. Završio je Vest Point 1966. i proveo 34 godine u američkoj armiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track