POČELE IGRE NEPOBEDIVIH: Princ Hari i Mišel Obama svečano otvorili takmičenje za ratne invalide
Foto: Reuters

Orlando

POČELE IGRE NEPOBEDIVIH: Princ Hari i Mišel Obama svečano otvorili takmičenje za ratne invalide

Planeta -

Britanski princ Hari i prva dama SAD Mišel Obama otvorili su u Orlandu, u američkoj državi Florida, Igre nepobedivih (Invictus games), sportsko takmičenje za ratne invalide, na svečanoj ceremoniji kojoj su prisustvovale i mnoge druge poznate ličnosti iz sveta sporta, politike i zabave.

Na otvaranju Igara nastupili su i britanski pevač Džejms Blant i sopran Lora Rajt, a u publici su sedeli i američki glumac Morgan Friman i bivši predsednik SAD Džordž Buš, koji je i počasni predsednik ovogodišnjeg takmičenja.

Tokom naredna četiri dana takmičiće se gotovo 500 sportista iz 14 zemalja. Igre nepobedivih princ Hari, koji je u dva navrata služio u Avganistanu, u želji da pomogne povređenim i bolesnim vojnicima i njihovim porodicama. Prvo takmičenje, paraolimpijskog tipa, održano je prošle godine u Londonu.

"Ne mogu vam reći koliko sam ponosan što su druge Igre nepobedivih otvorene u Americi", rekao je princ Hari na otvaranju. "Služio sam s vojnicima iz celog sveta. Video sam žrtve koje ste vi i vaše porodice podneli da bi služili svojim zemljama. Naučio sam o važnosti timskog rada i drugarstva na način na koji samo vojna služba može da vas nauči", kazao je britanski princ.

Na svečanosti su tri ratna veterana govorila o svojim povredama i borbi da povrate kontrolu nad svojim životima. Na kraju ceremonije publici se obratila i supruga predsednika SAD Mišel Obama.

"Zaista je čast biti ovde večeras da pomognemo početak Igara nepobedivih. Želim da zahvalim princu Hariju za izvanredno liderstvo i za dovodjenje Igara u Orlando. Treba da bude ponosan na svoj rad", rekla je Mišel Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track