PARIZ PROTIV ISLAMSKIH OBELEŽJA: Muslimanka izbačena iz škole jer je nosila dugu suknju
Foto: Profimedia

Incident

PARIZ PROTIV ISLAMSKIH OBELEŽJA: Muslimanka izbačena iz škole jer je nosila dugu suknju

Planeta -

Tinejdžerka koja je odgajana kao katolkinja, a kasnije prešla u islam, ne sme više da dolazi u školu u istočnom delu Pariza jer je obukla dugu suknju.

Direktor je 16-godišnjakinji kazao kako dužina njene suknje pokazuje da se radi o "razmetljivom religijskom simbolu", nečemu što je zabranjeno u državnim školama u Francuskoj još od 2004. godine.

Roditelji će pokušati da raščiste situaciju na sastanku u školi, ali ovo nije jedini ovakav incident u francuskim školama ove godine. Naime, nošenje dugih sukanja je dozvoljeno, ali nošenje takvih odevnih predmeta kako bi se simbolizovala odanost islamu je zabranjeno od 2004.

Izbačena učenica je Francuskinja portugalskog porekla, koja je uz blagoslov porodice prošle godine prešla u islam. Francuski sistem obrazovanja istražio je da li ona bila deo radikalnog islamskog pokreta i došli su do zaključka da to nije slučaj.

"Moja ćerka poštuje zakon. Ja poštujem njenu veru. Dosad, škola nije komentarisala njeno odevanje. Ona u školi nema problema, a ljudi ne bi trebalo da zaključuju ishitreno", rekla je majka devojke.

Učenica nazvana K. De Suza inače nosi maramu u javnosti, ali je skida kad stigne u školu, kao što to zakon donesen 2004. i traži.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track