EKSKLUZIVNO Vuk Jeremić: Bez promena UN idu u istoriju
Foto: AP

Autorski tekst

EKSKLUZIVNO Vuk Jeremić: Bez promena UN idu u istoriju

Planeta -

NJUJORK - Autorski tekst Vuka Jeremića, bivšeg šefa srpske diplomatije, objavljen je na portalu Hafington posta, a portal Kurir vam ga prenosi u celini.

Savremeni svet prolazi kroz veliku transformaciju — bez presedana u obimu i brzini. Dok postaje sve više globalizovan i međuzavisan, u isto vreme biva opterećen rastućim geopolitičkim tenzijama, ubrzavanom degradacijom životne sredine i slabljenjem poverenja u međunarodni sistem.U ovakvim okolnostima, obezbeđivanje stabilnosti i napretka čovečanstva, zahtevace nove globalne pristupe i rešenja, kao i koordiniraniji, snažniji i inkluzivniji multilateralizam u 21.veku. Ujedinjene nacije, jedina medjunarodna politicka organizacija koju karakterise sveobuhvatni legitimitet I univerzalno clanstvo, moraju imati sredisnje mesto u ovom generacijskom poduhvatu. Istorijska dostignuća Ujedinjenih nacija su u opasnosti da budu zasenjena trenutnim osećajem stagnacije, razočarenja i neuspeha. Sve se češće čuju opaske da ce produzavanje statusa kvo imati za posledicu odlazak UN u istoriju.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Stoga smatram da bi sledeći Generalni sekretar UN, koji ce biti izabran ove godine, morao da stane na celo kolektivnih napora posvecenih revitalizaciji ove Organizacije. Kao kandidat Republike Srbije za ovu prestiznu medjunarodnu funkciju, u sedistu UN u Njujorku sam predstavio detaljnu "Platformu za akciju", koja sadrži 53 specifične i konkretne mere koje bih bio spreman da sprovedem u delo na pocetku mandata.Postizanje održivog razvoja i borba protiv klimatskih promena predstavljace krovni izazov za čovečanstvo u 21.veku. To će zahtevati organizovanu i koordinisanu globalnu akciju, zasnovanu na praktičnim rešenjima, koju moraju predvoditi Ujedinjene nacije. Kao generalni sekretar, ovaj sveobuhvatni posao bih definisao kao primarni zadatak Organizacije i stoga usmerio celokupan UN sistem da se prioritetno angazuje na primeni zaključaka i odredbi Agende 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma. Smatram da UN moraju da modernizuju svoj pristup prevenciji sukoba i mirovnim operacijama. Potrebna nam je nova generacija Stabilizacionih Misija UN, koje ce moci biti razmeštene gde god I kada god se za to ukaze potreba. Kao što sam izložio u svojoj Platformi, takve misije bi imale mandat za aktivnije dejstvo, bolju opremu, kao i borbenu I obavestajnu logistiku. U Platformi sam takođe izložio ključne elemente Novog dogovora za mirovne operacije u Africi, ali i izrazio spremnost da pokrenem rad na kreiranju multilateralnih odgovora na nekonvencionalne pretnje - na primer, one koje dolaze iz informatickog prostora.

Fto: Fonet/AP
Fto: Fonet/AP

Kao generalni sekretar bih se svom snagom zalagao za zastitu ljudskih prava, što je jedna od suštinskih namena UN od osnivanja. Daleko više se mora uciniti na promociji i zaštiti ljudskih prava širom sveta, pocevsi sa obezbedjivanjem većih resursa za organe UN koji se direktno bave ovim pitanjima. Bez obzira na to ko će biti izabran za sledećeg generalnog sekretara, smatram da ovi izbori moraju biti prekretnica za ulogu žena u sistemu UN. Ukoliko bih dobio priliku da obavljam tu funkciju, postavio bih kvalifikovane žene na 50 odsto pozicija podsekretara Organizacije, kao i na sve druge pozicije tog nivoa. Takođe, stremio bih postizanju potpunoj jednakosti polova unutar celokupnog sistema. Pored postavljanja žena na liderske pozicije i kvalitetnije mogucnosti za razvoj karijere unutar Organizacije, moji predlozi iz Platforme odnose se I na borbu protiv diskriminacije žena u svim njenim oblicima. One ukljucuju specifične mere u cilju sprečavanja nasilja prema njima, ali i obezbeđivanja prava žena na puno učešće u društvu.Nažalost, očigledno je da su se postojeći kapaciteti UN za obezbeđivanje humanitarne pomoći, u svetlu nedavnih kriza, pokazali nezadovoljavajucim. Kao generalni sekretar, odlučno bih radio na mobilizaciji dovoljnih resursa od strane UN sistema, kako bi se obezbedila adekvatna humanitarna pomoć pogođenom stanovništvu širom sveta. Naša dužnost ne završava se međutim na tome da im pružimo sklonište I osnovne namirnice. Moramo takođe osigurati da njihovo ljudsko dostojanstvo bude očuvano i da im se pruže pristojne šanse da sebi ostvare prosperitetnu budućnost.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Žila kucavica UN sistema jeste njegov Sekretarijat. Kao generalni sekretar UN, posvetio bih se tome da zemlje članice dobiju više za novac koji uplaćuju, radio na eliminisanju nepotrebnih troskova, obezbeđenju bolje koherentnosti i koordinacije, kao i kvaliteta u pružanju javnih dobara i usluga širom sveta. Neumorno bih se borio protiv korupcije, prevara i zloupotreba, štitio interne uzbunjivače, jačao nezavisnost i rad Kancelarije UN za interni nadzor, tražio podnošenje imovinskih karti za relevantno UN osoblje i kandidate za visoke položaje, sačinio godišnji, sveobuhvatan i transparentan prikaz budžeta UN, kao i pokušao da kreiram sistem za jedinstveno sprovođenje javnih nabavki.Tražim privilegiju da obavljam funkciju devetog generalnog sekretara UN, vođen sa tri osnovna uverenja: prvim, da osnazeni multilateralizm predstavlja najjaču zaštitu protiv globalnih opasnosti sa kojima se danas suočavamo; drugo, da revitalizovane UN treba da budu u centru globalnog upravljanja i treće, da se postojeći resursi UN moraju koristiti efikasnije kako bi Organizacija mogla da proizvede rezultate koje od nje traži njeno članstvo i šira međunarodna zajednica.Kao mlad čovek, bio sam svedok posledica neuspeha diplomatije, odsustva vladavine prava i talasa siromaštva. Borio sam se za demokratiju, ljudska prava i pomirenje. Kao ministar spoljnih poslova, predsedavao sam Savetom Evrope i imao privilegiju da predvodim napore koji su doveli do konsenzusa unutar OEBS-a, čime je mojoj zemlji omogućeno da 2015. godine predsedava najvećom regionalnom organizacijom na svetu. Kao predsednik Generalne skupštine UN, započeo sam istorijske pregovore koji su doveli do uspostavljanja Agende 2030, I predvodio napore koji su kulminirali usvajanjem revolucionarnog medjunarodnog Sporazuma o trgovini naoružanjem. Naporno sam radio na premostavanju razlika između razvijenih i zemalja u razvoju, što je dovelo do, između ostalog, formalizovanja saradnje između UN i G20.UN treba da ponovo zaokupe maštu čovečanstva. Moramo pronaci nacin da osvezimo ovu Organizaciju kako bi ona ostala primarno mesto u kome se narodi sveta dogovaraju I rade na sprovodjenju zajedničkih ciljeva u 21. veku.(Vuk Jeremić je kandidat Republike Srbije za generalnog sekretara i bivši predsednik Generalne skupštine UN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track