(VIDEO) RUSI SE SPREMAJU ZA DOMINACIJU ARKTIKOM: Grade ratni brod kakvom nema premca!
Foto: Printscreen Youtube

Čudo od broda

(VIDEO) RUSI SE SPREMAJU ZA DOMINACIJU ARKTIKOM: Grade ratni brod kakvom nema premca!

Planeta -

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su naručili dva patrolna broda, koji su zasad poznati pod oznakom projekat 23550, piše portal za vojna pitanja janes.com.

Reč je o brodu koji će služiti za patrolu ledenim morima Arktika, a imaće sposobnosti za koje Rusi tvrde da su "bez premca u svetu". Naime, on će biti kombinacija teretnog broda, ledolomca i patrolnog broda.

Iz ministarstva dalje kažu da će ovaj brod lomiti led debeo i do metar i po, a biće i naoružan topom A-190 kalibra 100 mm i s dva sistema za lansiranje projektila usmerenih na druge brodove i mete na tlu. Osim toga, imaće i platformu za sletanje helikoptera i svoj hangar.

"Nemojte da vas zbuni klasifikacija broda. Oba broda biće dobro naoružana i po tome se neće razlikovati od mnogih korveta", rekao je izvor iz ruskog ministarstva.

Brodovi će se graditi u Sankt Peterburgu, a u redovnu službu ruske mornarice trebali bi da uđu 2020. godine.

Ovo je tek jedan u nizu brodova kojim Rusi nastoje da ojačaju svoje vojne mogućnosti na Arktiku. Ranije su najavljeni mini-tanker pod nazivom Projekat 03182, logistički brodovi (Projekat 20180), ledolomci (Projekat 1900) i ledolomci na dizelski, odnosno nuklearni pogon (Projekat 22600 i Projekat 22220).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track