ZLO SE POVAMPIRILO: Džihadisti Islamske države opet napreduju ka Palmiri
Foto: Profimedia

Približili se

ZLO SE POVAMPIRILO: Džihadisti Islamske države opet napreduju ka Palmiri

Planeta -

Teroristi prete da ponovo osvoje taj drevni sirijski grad, nešto više od mesec danas pošto su je, uz pomoć ruskog ratnog vazduhoplovstva, oslobodile trupe vlade u Damasku.

Mediiji povezani sa ID i aktivisti sirijske opozicije tvrde da su borci te ekstremističke grupacije zauzeli napuštenu, strateški važnu lokaciju za lansiranje raketa u blizini jedne vazduhoplovne baze, manje od 60 km od Palmire.

Time su praktično presekli glavni put koji povezuje Palmiru sa tom bazom i sa glavnim gradom provincije Homs, i ugrozili snabdevanje vladinih trupa.

Radio Al Bajan, blizak teroristima, objavio je da su oni preuzeli kontrolu nad napuštenom vojnom lokacijom, zauzeli dve vladine kontrolne tačke za vazduhoplovnu bazu, i oborili vojni helikopter severno od baze. To potvrđuje i NVO Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Sirijske trupe, uz pomoć ruskih vazdušnih snaga, povratile su krajem marta kontrolu nad Palmirom, 10 meseci pošto su je ekstremisti osvojili. Teroristi su divljački uništili mnoštvo spomenika, koji su preživeli dve hiljade godina, ali ne i ove vandale, a stanovništvo je raseljeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track