NOVI SEKS SKANDALI POTRESAJU FRANCUSKU: Feminističke grupe danas organizuju proteste
Foto: Profimedia

Besne

NOVI SEKS SKANDALI POTRESAJU FRANCUSKU: Feminističke grupe danas organizuju proteste

Planeta -

Feminističke grupe u Francuskoj danas održavaju proteste sa zahtevom da se okonča rasprostranjeni seksizam među francuskim političarima, negodujući što se malo toga promenilo za pet godina od kada je seks skandal Dominika Stros-Kana potresao javnost

Dva francuska ministra i potpredsednik parlamenta optuženi su za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena, uz navode da su žene hvatali za grudi, vukli im lastiš na gaćicama, i drugo neumesno ponašanje na radnom mestu.

Pariski tužioci istražuju navode o dodirivanju grudi, slanju nepristojnih poruka i drugim seksističkim potezima poslanika Zelenih Denija Bopena, koji je ove nedelje podneo ostavku na mestu potpredsednik donjeg doma francuskog parlamenta. Bopen demantuje te optužbe.

Nedavno je izveštaj Bazfida (Buzzfeed) otkrio dugo skrivane optužbe da je ministar za francuske teritorije Žan-Mišel Bajle više puta udario jednu svoju pomoćnicu.

Ministar finansija Mišel Sapen optužen u knjizi objavljenoj u aprilu da je dirao donji veš jedne novinarke 2015, priznao je sinoć da je napravio "neprikladan potez", ali je rekao da nije bilo agresije ili napastvovanja. ;

On je prethodno dva puta demantovao bilo kakvo neprikladno ponašanje.

U knjizi se navodi da je Sapen "povukao lastiš na gaćicama" jedne novinarke kada se sagla da podigne olovku tokom Svetskog ekonomskog foruma u januaru 2015. Sapen je još u ponedeljak ponovio demanti kada je osam žena, među kojima četiri poslanice, optužilo poslanika Zelenih i tadašnjeg potpredsednika parlamenta Bopena za seksualno uznemiravanje i napastvovanje.

Sinoć je Sapen izdao saopštenje u kome je naveo da ga sadašnje okolnosti u slučaju Bopen obavezuju da priloži potrebna razjašnjenja događaja koji mu se pripisuju. Sapen je odbacio tvrdnje da je dirao lastiš na gaćicama novinarke tokom konferencije ali je priznao da je dao opasku o njenom odevanju i da je dotakao njena leđa. Rekao je da se tada izvinio novinarki i da se i sada iskreno izvinjava zbog "neprikladnog ponašanja".

Najnoviji izveštaji razljutili su mnoge u Francuskoj i oko 12.000 ljudi je potpisalo peticiju tražeći da se prekine tišina mafijaškog tipa o seksualnom zlostavljanju u politici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja