FILMSKA PRIČA 2 BRATA: Kada im je FBI upao u kuću, saznali su pravu istinu o svojim roditeljima
Foto: Youtube/Printscreen

Nisu bili obični ljudi

FILMSKA PRIČA 2 BRATA: Kada im je FBI upao u kuću, saznali su pravu istinu o svojim roditeljima

Planeta -

Na prvi pogled izgledali su kao najobičnija porodica, a onda je FBI upao u njihovu kuću i tada je otkrivena velika tajna.

Donald Hetfild, sa suprugom Trejsi Foli i dva sina Timom i Aleksom, živeo je u Kembridžu kada su im u kuću 2010. godine upali agenti FBI-ja i otkrili da su Donald i Trejsi zapravo ruski špijuni. Šest godina kasnije, njihovi sinovi su za "Gardijan" ispričali celokupno iskustvo.

Naime, njihovi roditelji im nikada nisu otkrili tajni identitet. Tata je rođen kao Andrej Bezrukov, a mama kao Elena Vavilova u Sovjetskom savezu i oboje su bili regrutovani u njihovim dvadesetim godinama kako bi služili zemlji u "složenoj špijunskoj operaciji". Pre nego što su se doselili u SAD, došli su u Kanadu, gde su se Tim i Aleks rodili.

Aleks i Tim sa ocem, Foto: Youtube/Printscreen
Aleks i Tim sa ocem, Foto: Youtube/Printscreen

"Nikada nisam imao ni najmanju sumnju u svoje roditelje", rekao je Aleks i dodao: "Čak sam mislio da roditelji mojih prijatelja vode mnogo uzbudljiviji i uspešniji život nego moji".

Braća su bila u šoku nakon hapšenja i mislili su da je sve to velika greška, dok dokazi nisu počeli da se gomilaju. On i brat Tim probdeli su noć u hotelu koji im je osigurao FBI, pokušavajući da shvate šta se dogodilo. Kada su se idućeg dana vratili kući videli su kako su agenti odneli svaki elektronski uređaj, svaku fotografiju i dokument.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Novinarske ekipe utaborile su se ispred kuće, braća su navukla tamne zavese, njihovi telefoni i računari su bili zaplenjeni. Idućeg jutra Tim se išunjao i otišao u gradsku biblioteku kako bi došao do interneta. Pokušao je da nađe advokata za svoje roditelje. Agenti FBI-a odvezli su dečake na saslušanje pred sudom u Bostonu, gde su njihovi roditelji suočeni s optužbama. Kratko su se susreli s majkom unutar zatvora. Aleks tvrdi kako mamu ni u jednom trenutku nije pitao za šta su optuženi.

Čak i kada su, posle nekoliko dana, na radiju čuli kako je FBI razotkrio 10 ruskih špijuna širom SAD-a, bili su čvrsto uvereni da je došlo do velike greške. Ipak, FBI nije pogrešio. Ne samo da su njihovi roditelji bili ruski špijuni, bili su Rusi. Odnosno, ljudi koje su Tim i Aleks poznavali kao mamu i tatu jesu bili njihovi biološki roditelji, ali se nisu zvali Donald i Trejsi. To su bili neki poginuli Kanađani kojima su ukradeni identiteti.

Mnoge obaveštajne službe koriste agente bez diplomatskog pokrića, neki su regrutovali drugu generaciju imigranata koji već žive u inostranstvu. Međutim, Rusi su jedini koji treniraju svoje agente da glume kako su druge nacionalnosti.Aleks, koji sada ima 21 godinu, studira u Evropi, a njegov brat radi u finansijama u Aziji. Obojica su rešila da otvoreno govore o svemu, jer žele da ponovo dobiju kanadsko državljanstvo i da se vrate u tu zemlju. Njihovi roditelji su na slobodi i žive u Rusiji, u koju su se vratili posle razmene špijuna. Nije poznato koje informacije su oni prikupljali za Rusiju, ali je sigurno to da se nisu upuštali u avanture u stilu Džejmsa Bonda. Hetfild je radio u konsultanstkoj firmi u Bostonu, a Foli je prodavala nekretnine.

Braća su ostala prijatelji s mnogim ljudima iz svog pređašnjeg života u Bostonu. Iako ne žive u Rusiji, oba brata svakih nekoliko meseci dođu u Moskvu kako bi posetili roditelje. Novinar Gardijana ih je pitao kako posle svega održavaju odnos s njima. Momci su pažljivo birali reči. “Naravno, bilo je vrlo teških perioda. Ipak, ljutnja ne može dovesti ni do kakvog pozitivnog ishoda”, kaže Tim.

Njegov brat Aleks se ponekad pita zašto su roditelji uopšte odlučili da imaju decu. “Živeli su život kao i svi drugi, donosili su odluke u hodu. Drago mi je da su imali stvar u koju su tako jako verovali, ali njihovi izbori znače da ne osećam nikakvu povezanost sa zemljom za koju su rizikovali živote”, kaže Aleks i dodaje kako bi hteo da ga svet ne kažnjava zbog odluka i načina života njegovih roditelja.

U međuvremenu, njihov život inspirisao je "The Americans", koja je u poslednje tri godine jedna od najpopularnijih serija u SAD-u.

(Newser)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track