ERDOGAN NAPAO EU: Licemeri, od kada vi vodite ovu državu? Ko je vama dao nadležnost?
Foto: Reuters

Ljut zbog viza

ERDOGAN NAPAO EU: Licemeri, od kada vi vodite ovu državu? Ko je vama dao nadležnost?

Planeta -

Turkski predsednik RedŽep Tajip Erdgan optužio je danas Evropsku uniju za "licemerje" zbog insistiranja da Ankara prilagodi svoje antiterorističke zakone u zamenu za bezvizni režim.

"EU kaže 'ublažite svoj pristup terorističkim organizacijama'", rekao je Erdogan, aludirajući na borbu Turske sa Radničkom partijom Kurdistana, koju Ankara smatra terorističkom.

"Od kada vi vodite ovu državu? Ko je vama dao nadležnost? Nemoguće je shvatiti kako oni (EU) mogu da budu demokrate i kako mogu da veruju u demokratiju", istakao je Erdogan. Kako je javio Rojters, Erdogan je u jednom od svojih najžešćih napada na EU, optužio Uniju za licemerje.

"Oni misle da imaju pravo (da se bore protiv terorizma), ali smatraju da je za nas to luksuz i da je to neprihvatljivo. Dozvolite mi da kažem jasno - to se zove licemerje", naglasio je predsednik Turske.

Dogovor između EU i Turske nije "mrtav" zbog toga što je Ankara odbila da promeni svoje antiterorističke zakone, za koje kritičari tvrde da se koriste za progon disidenata, saopštila je ranije danas Evropska komisija. Portparol EK Margaritis Šinas rekao je da Brisel još radi na davanju vizne liberalizacije Turskoj što je, podseća Rojters, ključni uslov Ankare da bi se držala dogovora o smanjenju broja migranata i izbeglica, koje dolaze na teritoriju EU.

S druge strane, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izneo je takođe danas nešto oštriji ostav, izjavivši da Evropska unija neće odobriti viznu liberalizaciju za Tursku ukoliko Ankara ne ispuni svoj deo zadatka. Ukoliko turski predsednik želi da nastavi da insistira na svojoj strategiji, onda on treba da odgovori na pitanja turskih građana zašto Evropa odbija ukidanje viza, rekao je predsednik EK. Erdogan je više puta ponovio da Turska neće promeniti svoje antiterorističke zakone što je EU postavila kao uslov za ukidanje viza turskim državljanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track