Najnovije vesti

OVO JE POČETAK KRAJA ISLAMSKE DRŽAVE: Prestonica džihadista pred opsadom, uveli vanredno stanje
Foto: Ap Maj 2016

Sledi opsada

OVO JE POČETAK KRAJA ISLAMSKE DRŽAVE: Prestonica džihadista pred opsadom, uveli vanredno stanje

Planeta

Američka vojska tvrdi da je Islamska država proglasila vanredno stanje u Raki i da očekuje da bi taj grad, koji slovi za presotonicu džihadista, uskoro mogao da se nađe pod opsadom.

Kako prenosi CNN, vojni zvaničnici SAD pažljivo prate društvene mreže i medijske navode na osnovu kojih su došli do takvih zaključaka.

 

"Videli smo proglašenje vanredne situacije u Raki, šta god to značilo", rekao je pukovnik Stiv Voren, portparol koalicije protiv IS koju predvode SAD novinarima.

 

 

"Znamo da se ovaj neprijatelj oseća ugroženim, kao što i treba", dodao je on. Medijski navodi ukazuju da IS raspoređuje ljudstvo oko Rake i da pokušava napravi zaklon u nekim oblastima i zaštiti potencijalne mete od vazdušnih udara i kopnenih napada.

 

"Oni vide sirijske demokratske snage, zajedno sa sirijskom arapskom koalicijom koje manevrišu sa njihove istočne i zapadne strane", rekao je Voren. Obe te oblasti, dodao je, postaju sve bezbednije a sirijske demokratske snage sve više uspevaju da generišu sopstvenu borbenu snagu u tim oblastima, navodi CNN.

 

Međunarodna koalicija veruje da IS sada reaguje na te manevre. "Imamo izveštaje o tome da IS repozicionira svoje borbene kapacitete i pretpostavljam da misle na ono što ih čeka", rekao je Voren.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...