Venizelos za, Kuvelis i Cipras protiv ekspertske vlade
Foto: REUTERS

Venizelos za, Kuvelis i Cipras protiv ekspertske vlade

Planeta -
"Vlada koja bi bila sačinjena od tehnokrata bila bi dokaz poraza političara", rekao je Kuvelis

ATINA - Lider PASOK-a Evangelos Venizelos podržao je u ponedeljak veče, posle sastanka političkih lidera sa predsednikom Karolosom Papuljasom, formiranje "ekspertske vlade kao hitnog rešenja", dok su drugi lideri i dalje protiv takvog rešenja.

Venizelos je kazao "nije prirodno da se formiraju tehnokratske ili ekspertske vlade ali kada smo u ovakvoj krizi i u ovakvom ćorsokaku moramo to prihvatiti", prenosi grčka agencija Ana.

"Veoma je važno da parlamentarna podrška takve vlade bude što šira", zaključio je Venizelos i dodao da "u demokratiji odgovornost leži na političkim vladama, političkim partijama i političkim ličnostima".

Lider grčke partije Demokratskih levih snaga (DIMAR) Fotis Kuvelis i lider radikalne levičarske partije "Siriza" Aleksis Cipras izjavili su da su protiv formiranja tehnokratske vlade i odbijaju da podrže takvu ideju, prenela je RIA Novosti.

"Vlada koja bi bila sačinjena od tehnokrata bila bi dokaz poraza političara", rekao je Kuvelis novinarima i dodao da njegova stranka koja ima 19 poslanika u parlamentu insistira na formiranju vlade u kojoj bi učestvovale sve parlamentarne stranke.

Kuvelisova partija ima najmanju poslaničku grupu u grčkom parlamentu, ali raspored snaga posle izbora 6. maja čini njenu podršku neophodnom radi formiranja vlade.

Lider Sirize Aleksis Cipras takođe je večeras odbacio mogućnost stvaranja tehnokratske vlade i naglasio da ostaju pri svom stavu, odnosno da neće pristati ni na kakve mere spasavanja čak iako ih sprovode nepolitičke ličnosti, prenosi Rojters.

Lider Nove demokratije Antonis Samaras rekao je da "svako mora da preuzme svoju odgovornost. Naši napori nastavljaju se sutra". "Mandat svih nas je da formiramo vladu", kazao je Samaras.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track