SUZAVAC NA SVE STRANE, GORELA KOLA: U Francuskoj se ne smiruju neredi zbog reformi
Foto: Youtube/Printscreen

Haos

SUZAVAC NA SVE STRANE, GORELA KOLA: U Francuskoj se ne smiruju neredi zbog reformi

Planeta -

Kada su krajem marta najavljene reforme zakona o radu u Francuskoj, počele su velike demonstracije širom zemlje, a nezadovoljstvo i dalje traje.

Protesti su se neretko završavali sukobima demonstranata sa policijom. Tako je bilo i u gradu Renu gde su protestovale hiljade ljudi. Zapaljeni su automobili, napadnuta je jedna banka i vandalizovani mnogi objekti.

Demonstranti su i raznim objektima gađali Gradsku skupštinu i pisali slogane na zidovima. Policija je izašla na ulice u punoj opremi i bacila suzavac na okupljene.

Novim zakonom o radu predviđene su veće slobode za poslodavce u pogledu utvrđivanja radnog vremena i otpuštanja radnika kao tehnoloških viškova, a protivnici tvrde da će to pogoršati prava zaposlenih, naročito mladih.

Vladi premijera Francuske Manuela Valsa u četvrtak je izglasano poverenje pošto su glasanje tražili konzervativci zbog spornih reformi u oblasti rada, a istovremeno su desetine hiljada demonstranata protestovale na ulicama velikih gradova nezadovoljne reformama.

Francuska vlada je odlučila da uprkos svakodnevnim protestima iskoristi posebnu meru i predloženi zakon i reforme usvoji bez glasanja u donjem domu parlamenta. U govoru poslanicima Vals je kazao da je ponosan na zakon o radu jer će on pomoći socijalni progres, prenosi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track