(VIDEO) OČUVANI KAO DA SU IZRAĐENI JUČE: Na dnu sredozemnog mora pronašli neprocenjivo blago
Foto: Printscreen Youtube

Neverovatno otkriće

(VIDEO) OČUVANI KAO DA SU IZRAĐENI JUČE: Na dnu sredozemnog mora pronašli neprocenjivo blago

Planeta -

Bronzani kipovi i novčići s likovima rimskih careva pronađeni su u vodama drevne sredozemne luke Cezareje, u ponedeljak je objavila Izraelska služba za antikvitete (IAA).

Do otkrića, koje je proglašeno najvećom grupom podvodnih artefakata pronađenih u toj zemlji u poslednjih 30 godina, došla su dva ronioca koji su pre dve nedelje naišli na ostatke velikog trgovačkog broda. Procenjuje se kako je brod potonuo tokom kasnog rimskog perioda, pre nekih 1.600 godina.

Pošto su ih ronioci obavestili, arheolozi su rasčistili veliki deo morskog dna i na svetlo dana izneli sidra, novčiće i spektakularne bronzane kipove.

"Pesak ih je zaštitio, sjajno su očuvani, kao da su napravljeni juče a ne pre 1.600 godina", izjavili su Džejkob Šarvit, direktor pomorske arheloške jedinice IAA, i Dror Planer, zamenik direktora jedinice.

Pronađene umetnine sadrže bronzanu svetiljku sa slikom rimskog boga sunca Sola, figuricu mesečeve boginje Lune, svetiljku u obliku glave afričkog roba, tri bronzana kipa u prirodnoj veličini i figure životinja.

Uz to, arheolozi su pronašli komade velikih posuda koje su korišćene za nošenje vode za piće.

"Ovo su veoma bitna otkrića koja su, osim svoje izrazite lepote, i od izuzetne istorijske važnosti", rekli su Sharvit i Planer.

Sharavit i Planer tvrde da lokacija i distribucija predmeta na morskom dnu ukazuju kako je veliki trgovački brod prevozio metal koji je trebalo da ide na reciklažu.

"S obzirom na to da su kipovi bili pobacani zajedno u brodu, zajedno su i potonuli i tako su spaseni od recikliranja", rekli su.

Arheolozi veruju kako je brod naišao na oluju na ulazu u luku i plovio je sve dok se nije udario o stene.

(Discovery)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track