PRVI PUT ZA 63 GODINE VLADAVINE: Evo šta je britanska kraljica bila primorana da uradi danas!
Foto: AP

Izuzetak

PRVI PUT ZA 63 GODINE VLADAVINE: Evo šta je britanska kraljica bila primorana da uradi danas!

Planeta -

Britanska kraljica Elizabeta Druga predstavila je danas, u govoru pred britanskim parlamentom, planove britanske vlade koji, između ostalog, podrzumevaju reforme zatvora, uvođenje poreza na šećer i razvoj kosmodroma.

Kraljica je na ceremoniji objavila listu predloga 21-og zakona, koje će doneti konzervativna vlada britanskog premijera Dejvida Kamerona.

U kraljičinom govoru navedeno je da se planira reforma zatvora i sudova "kako bi se pojedincima dala druga šansa", kao i uvođenje poreza na industriju gaziranih pića u cilju borbe protiv gojaznosti dece.

U govoru, koji je pročitala u Gornjem domu parlamenta, kraljica je obećala i razvoj komercijalnih kosmodroma i automobila bez vozača, a pomenute su i "sporne mere" za borbu protiv ekstremizma, navodi AP.

Rojters navodi da predlozi zakona podrazumevaju i olakšavanje usvajanja dece, koji su štićenici države

PRVI PUT LIFTOM

Ono što predstavlja kuriozitet u današnjoj kraljičinoj poseti parlamentu je taj što je ona prvi put za 63 godine koliko je na britanskom prestolu koristila lift.

Naime kako bi izbegla 26 stepenika zbog kolena sa kojima muku muči još od 2011. britanska kraljica (90) je zajedno sa suprugom, princom Filipom (94), ovoga puta koristila lift kako bi došla do sale parlamenta.

Doduše to je pokušala i pre četiri godine ali se vožnja liftom pretvorila u haos. Kada je 2012. ušla u lift on ju je odveo na gornji sprat gde su svi bili iznenađeni kada su ugledali kraljevski par. Potom je kraljica pritisnula dugme ali je otišla suviše "dole" pa je tako dospela u arhivu parlamenta. Iz trećeg pokušaja se vratila tamo odakle je pošla. Na kraju je ipak otišla stepenicama.

Danas nije bilo sličnih problema pa je kraljica Elizabeta zajedno sa princom Filipom iz prvog pokušaja stigla liftom u parlament.

(Tanjug/P.L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja