MILIONI ĆE BITI UGROŽENI: Do 2060. godine, svet će zadesiti veliki potop!

Upozorenje naučnika

MILIONI ĆE BITI UGROŽENI: Do 2060. godine, svet će zadesiti veliki potop!

Planeta -

Klimatske promene uzimaju maha, tako da bi planeta bi do 2060. godine mogla da se suoči sa potencijalno razajućim poplavama, upozoravaju stručnjaci.

Grupa naučnika objavila je studiju u kojoj tvrde da najveće šanse da se nađu na udaru vode imaju Kina, Indija i SAD. Na listi najugroženijih gradova nalazi se čak osam iz Azije i Majami iz SAD.

Ljudi koji žive u priobalnim gradovima su posebno ugroženi, kaže autorka izveštaja Alison Doig."Gradovi poput Kalkute, Dakara i Mumbaija, mega gradovi na obalama koji su u ekonomskoj ekspanziji i svakodnevno se šire, posebno su ugroženi. Poplave u ovim gradovima mogu da izazovu velike štete, ali i da ugroze živote", Doig.Na američkom kontinentu najugroženija je Florida.

"Florida je vrlo nisko u odnosu na nivo mora, što je čini posebno ranjivom. Praktično cela oblast je naseljena močvara. Podizanje nivoa mora, za koje se procenjuje da bi moglo biti između pola i čitavog metra tokom ovog veka, uzeće veliki deo kopna od Floride i značajan deo kopna Majamija", upozorava Alison Doig.

Studija ukazuje da je neophodno da se što pre smanji emitovanje ugljen-dioksida i smanji zagrevanje prelaskom sa fosilnih na ekološka goriva. Takođe, naučnici su u studiji pozvali da se pored prevencije, pruži pomoć i onima koji se već sada bore sa poplavama.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track