PANIKA U EVROPI: Nemci se naoružavaju
Foto: AP

Veliki broj građana u strahu od migranata

PANIKA U EVROPI: Nemci se naoružavaju

Planeta -

Samo u Bavarskoj je za prva tri meseca 2016. podneto 7.436 zahteva, što je skoro tri puta više nego u celoj 2014, kad ih je bilo 2.349

BERLIN - Prodavci i proizvođači oružja u Nemačkoj zadovoljno trljaju ruke jer njihov biznis cveta, a sve zahvaljujući talasu migranata koji su okupirali ovu zemlju. Naime, samo za prva tri meseca ove godine u nemačkoj saveznoj državi Bavarskoj podneto je čak 7.435 zahteva za dobijanje dozvole za oružje.To je skoro tri puta više nego u celoj 2014. godini, kad je u Bavarskoj 2.379 građana podnelo zahtev tražeći dozvolu za oružje. Glavni razlog za to je dolazak na desetine hiljada izbeglica iz Afrike i s Bliskog istoka. Kako prenosi portal Lokal, tokom cele 2015. u Bavarskoj podneto je 5.748 zahteva za dobijanje oružja. Uglavnom se radi o zahtevima za „malo i nesmrtonosno oružje“, a u pitanju su dozvole koje se odnose na pištolje s gumenim mecima, takozvane plašljivce, biber-sprej i razne vrste suzavaca. Bavarska je jedna od najbogatijih nemačkih država i nalazi se na jugoistoku zemlje. Većina migranata od 1,1 milion, koliko ih je ušlo u Nemačku tokom 2015, izabrala je upravo ove najbogatije države.Policija zabrinutaPovećan broj zahteva za dobijanje dozvola za oružje alarmirao je i policiju:- Ovaj eksplozivan rast u broju zahteva vrlo je zabrinjavajuć. Ne želimo da se stanovnici Bavarske samoinicijativno naoružavaju. Posedovanje oružja i osvetnička pravda nije nešto što želimo da vidimo u našoj državi. Realna je opasnost da dođe do porasta broja konflikata nakon što se sve više ljudi naoruža - rekla je Katarina Šulce, portparol Stranke zelenih zadužena za unutrašnja pitanja.Slična situacija je i u državi Severna Rajna-Vestalija, gde je najveći grad Keln u novogodišnjoj noći bio poprište serije incidenata, kad su migranti seksualno zlostavljali više desetina žena. Podsećamo, samo te večeri podneto je više od 1.100 žalbi zbog neprimerenog ponašanja migranata. Više od 500 žalbi odnosi se na seksualno zlostavljanje, a tri žene su prijavile silovanje. Svi počinioci su opisani kao Arapi i migranti.Napad u MinhenuDa strah od migranata nije bez osnova, svedoči i nedavni napad u Minhenu. Tada je jedan 27-godišnji mladić nožem u vozu izbo četiri osobe uzvikujući Alahu ekber (Bog je veliki), od kojih je jedna kasnije preminula. Ispostavilo se da je napadač nemački državljanin, a nadležni su potvrdili da je izvršen iz verskih pobuda. To je bio jedan od retkih terorističkih napada zabeleženih na teritoriji Nemačke.

U BUGARSKOJ IH LOVE KAO ŽIVOTINJEGrupe desničara i batinaša iz Bugarske vikendom i posle posla odlaze u „lov na izbeglice“, a šokantni snimci uhvaćenih i vezanih migranata postavljeni su na Jutjub.Ekipa nemačkog Bilda pratila je trojicu članova „patrole“ u brdskom području na bugarsko-turskoj granici. Pošto je bugarsko-turska granica dugačka 260 kilometara, ali je samo polovina obezbeđena ogradom, krijumčari i izbeglice imaju relativno lak posao. Ima dana kad u zemlju dođe i više stotina ljudi, a većina njih želi da nastavi put za Nemačku, piše Bild.- Za nas je ovo neka vrsta brdskog sporta, a istovremeno branimo našu domovinu. Branimo naše porodice - kaže Ivan, jedan od članova patrole. Nož, palicu i biber-sprej uvek nosi sa sobom.Bugarski policajci po kratkom postupku vraćaju migrante i izbeglice u Tursku, često pošto ih opljačkaju i pretuku, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human rajts voč (HRW).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track