(UZNEMIRUJUĆI FOTO) OPTUŽILI KINEZE DA PRODAJU LJUDSKO MESO: Navodno ga pakovali kao govedinu
Foto: Reuters 19 5 2016

Skandal

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) OPTUŽILI KINEZE DA PRODAJU LJUDSKO MESO: Navodno ga pakovali kao govedinu

Planeta -

Kina je bila primorana da porekne tvrdnje da je marinirala ljudske leševe, i konzersivane ih prodavala kao mesne proizvode u Africi, nakon bizarnih fotografija koje su se pojavile na Fejsbuku.

Glasina o navodnoj trgovini ljudskim mesom počeo da kruži zahvaljujući društvenim mrežama u seriji fotografija na kojima su se u fabrici mesa videli odrani ljudski leševi. Zambijska štampa je optužena za podsticanje glasina, nakon objavljivanja članaka koji citiraju navodna izvore unutar kineskih fabrika mesa.

Prema navodnim izvorima, ideja da se prodaje ljudsko meso došla je jer je Kini ponestalo prostora za odlaganje njihovih mrtvih. Drugi tvrde da je Peking odlučio da svoje "dobro meso" ostavi za bogatije i moćnije zemlje. Ali ambasador Kine u Zambiji je izdao žestoki demanti ove priče.

"Danas je lokalni tabloid otvoreno proširio glasine, tvrdeći da su Kinezi koristili ljudsko meso umesto govedine i prodavali ga u Africi", rekao je Jang Iouming, a prenela agencija Sinhua."Ovo je potpuno zlonamerna kleveta što je apsolutno neprihvatljivo za nas. Ovim izražavamo naše najveće negodovanje i najoštriju osudu nad takvim činom."

On tvrdi da su glasine distribuirane od "ljudi sa skrivenim motivima koji su pokušali da unište dugogodišnje partnerstvo između Zambije i Kine".

Jedan korisnik na Fejsbuku dele slike istovremeno sa naslovom: "Kinezi su započeli prodaju svojih mrtvih tela umesto govedine i njihovo slanje u Afriku. Molim te, izbegavaj govedinu bez obzira na brend, posebno u marketima sa afričkom i afro-azijskom mešovitom robom."

Iako su grozni fotografije bile dovoljno da prevare mnoge, prevaru je razotkrio sajt Snopes.com koji je istakao da je najmanje jedna od slika iz 2012. marketinške kampanje za video igru Resident Evil 6.

Slika, na kojoj se pojavljuje mrtvo ljudsko telo u klanici, zapravo je uzeta tokom marketinške kampanje u londonskom Smithfield Marketu.

Lažne prodavnice, pod nazivom Vesker & Sin Resident Evil Human Butchery, nicale su na tržištu prodajući mesne proizvode u obliku delova ljudskih tela.Ipak, ambasador Kine u Zambiji pozvao je da se istraže navodi, što je dovelo do izvinjenja zambijskog zamenika ministra odbrane Kristofera Mulenga.

(Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track