(VIDEO) ROJ ZALJUBLJENIH PČELA JOJ DVAPUT NAPAO AUTOMOBIL: Pratili ga miljama da bi spasli maticu
Foto: Printscreen Youtube

Sve za maticu

(VIDEO) ROJ ZALJUBLJENIH PČELA JOJ DVAPUT NAPAO AUTOMOBIL: Pratili ga miljama da bi spasli maticu

Planeta -

Kerol Hauart (65) bila je zapanjena kada je roj od preko 20.000 pčela doleteo na njen automobil i prekrio zadnji deo vozila. Incident se dogodio ubrzo nakon što je parkirala auto u centru grada na Haverfordvestu u Zapadnom Velsu. Govoreći o incidentu Hauartova je izjavila da "nikada nije videla ništa slično."

Dok je ona bila daleko od vozila, hiljade pčela spustilo se na prtljažnik automobila, zbog čega su mnogi prolaznici stali i slikali spektakl.

Nacionalni park rendžer Tom Mojsije podigao je uzbunu kada je primetio roj na automobilu parkiranom ispred paba "Tri krune" u Haverfordvestu.

Zabrinut da bi insekti mogli biti uništeni od pesticida, Mojsije je kontaktirao dva člana Udruženja pčelara Pembrokšiira, koji su došli da pomognu u hvatanju u roja.

"Bio sam malo zabrinut da bi neko mogao da uradi nešto glupo i da se povredi ili povredi pčele", rekao je on.Međutim, po povratku do auta Hauartova se odvezla kući smatrajući da je problem rešen, da bi potom ujutru oktrila da je roj pratio i da ponovo pokrivaju auto.

Ona je tada bila primorana da se obrati pčelarima po drugi put, koji su konačno uspeli da uklone roj."Jedna od teorija je da je matica bila zarobljena u autu i ​​roj je sledio", rekla je Kerol.

"Ali nisu mogli da nađu maticu nigde, tako da nemam pojma da li su bili u pravu. Očigledno pčele se roje u ovo doba godine i imaju veoma jak nagon da prate maticu", objasnila je ona.

Rodžer Berns, jedan od pčelara, rekao je da je moguće da je maticu prvuklo slatko ili hrana u kolima.

"Roj od oko 20.000 je pratio i sleteli su na prtljažnik automobila. Doneo sam kutije i pažljivo ih smestio što je brže moguće, pošto sam znao da je to bio veliki roj u sredini glavne ulice. Dobio sam oko 15 ili 20 uboda za moj trud. Posle toga sam otvorio kartonsku kutiju na krovu a dok smo čekali pčele da je napuste, počeo je da duvar jak vetar koje možda maticu naterao da pobegne nazad u prtljažnik", objasnio je on.

(Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track