Otkrio sam ko je ubica Zodijak!

Misterija stara 40 godina

Otkrio sam ko je ubica Zodijak!

Planeta -
Policajac Lindon Laferti tvrdi da je čuveni serijski ubica koji je krajem 60-ih ubijao mlade 91-godišnji Amerikanac koji živi u Kaliforniji

SAN FRANCISKO - Zavera.Čuveni američki serijski ubica Zodijak, koji je harao po San Francisku krajem 60-ih godina i koji nikad nije uhvaćen, konačno je identifikovan. Bivši policajac Lindon Laferti, najbolji prijatelj iz detinjstva glavnog osumnjičenog za seriju ubistava, tvrdi da je pravog ubicu pronašao u okrugu Solano u Kaliforniji i da on sada ima 91 godinu. Laferti nije želeo da otkrije njegov identitet, ali je u svojoj knjizi „Zataškavanje ubice Zodijaka” obelodanio da monstrum nikada nije uhvaćen jer su ga štitili tadašnji moćnici koji još od 1971. znaju ko je on.

Zodijak se tereti za ubistvo pet ljudi u periodu od 1968. do 1969. za koja nikad niko nije odgovarao. Jedini osumnjičeni bio je Lafertijev prijatelj Artur Li Alen, koji je priveden, pa pušten zbog nedostataka dokaza.

Žrtve su uglavnom bile starosti od 16 do 29 godina, a Zodijak im je ili pucao u glavu, ili ih ubadao nožem. Istražitelji su u to vreme pratili tragove koje im je monstrum ostavljao - komplikovane kriptograme i zagonetke, ali nikada nisu uspevali da ih rastumače. U jednom od pisama koje je ostavio policiji, ubica priznaje da je ubio ukupno 37 osoba, ali istražitelji to nikad nisu dokazali.

U svojoj knjizi Laferti tvrdi da je Zodijak počeo da ubija jer je njegova supruga imala aferu sa sudijom okružnog suda. Zbog toga je najpre počeo da se opija, a zatim i da se sveti. Inače, Laferti je slučajno otkrio njegov identitet 1970, kad ga je ugledao na jednom odmorištu za automobile pored auto-puta i prepoznao njegov lik s poternice.

Snimljen i film

Zloglasni Zodijak toliko je privlačio pažnju javnosti da je 2007. snimljen i film o njegovim ubistvima. U filmu mladi detektiv postaje opsednut time da otkrije identitet ubice i rastumači njegove zagonetke. Glavne uloge igraju Džejk Džilenhol i Robert Dauni Džunior.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track