Hoće da napravi slavni Enterprajz

Kao u „Zvezdanim stazama“

Hoće da napravi slavni Enterprajz

Planeta -
Američki naučnik tvrdi da će za 20 godina izgraditi svemirsku letelicu po ugledu na brod iz čuvene naučnofantastične serije

NJUJORK - Još samo da naučimo klingonski.Američki naučnik poznat po nadimku Inženjer Den tvrdi da će za 20 godina napraviti svemirski brod koji će u potpunosti ličiti na „Enterprajz“, čuvenu letelicu iz „Zvezdanih staza“, najpoznatije naučnofantastične serije svih vremena. Brod će pokretati motori na nuklearni pogon, a njime će na Mesec moći da se stigne za tri dana, a na Mars za 90 dana.

Ništa od vorpa

Naučnik, koji zasad želi da ostane anoniman, priznao je da je kao dečak bio veliki zaljubljenik u kultnu seriju. Zbog toga je izradio projekat za brod NCC-1701, koji će biti isti kao moćni svemirski brod kapetana Kirka. On kaže da je vodio računa o najsitnijim detaljima kad je osmišljavao izgled broda, unutrašnjost gravitacionog točka i spoljašnje štitove, za koje je želeo da budu identični onima na „Enterprajzu“. Ipak, svestan je da će neke razlike morati da postoje.

- Treba imati u vidu da je radnja „Zvezdanih staza“ smeštena u 2245, a mi još ne poznajemo tehnologiju tog vremena. „Enterprajz“ pokreću vorp reaktori i on ima uređaj za teleportaciju. Ipak, moj brod će biti prvi iz svoje generacije i ulivaće strahopoštovanje, pošto će u drugim bitnim delovima biti identičan „Enterprajzu“. Biće iste veličine, a unutra će postojati sila gravitacije, pa ljudi neće lebdeti po prostoru. Takođe, u njemu će biti dovoljno mesta za normalan život, a izgradiću i most na kojem će, kao u seriji, sedeti kapetan i članovi posade - objašnjava Inženjer Den.

Jonski motori

Novu letelicu za putovanje kroz svemir pokretaće specijalni raketni motori. Oni će raditi na jonski pogon, koji će stvarati nuklearni reaktori. Pored toga, on će imati niz visokotehnoloških elemenata koji dosad nisu bili izrađeni.

- NCC-1701 će imati mnogo senzora koji će detektovati sve što mu se u svemiru približi, a napravićemo i specijalni deo za lansiranje i povratak putnika s drugih planeta - ističe naučnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track