LOV NA NAJMISTERIOZNIJEG ČOVEKA DANAŠNJICE: Kurdi locirali Abu Bakra al Bagdadija, čekaju signal?
Foto: Profimedia

U samom središtu Islamske države

LOV NA NAJMISTERIOZNIJEG ČOVEKA DANAŠNJICE: Kurdi locirali Abu Bakra al Bagdadija, čekaju signal?

Planeta -

Na najbližoj bezbednoj tački u Islamskoj državi, 15 kilometara južno od Sindžara, vojnici kurdskih Pešmerga jedinica mogu da osete da je neprijatelj tu.

Borci Islamske države najčešće ispaljuju minobacačke granate, a ponekad se satima šunjaju kroz visoku travu kako bi mogli da otvore vatru.

Kretanjem prema gradovima Badž i Bilidž, operativci Pešmergi i pripadnici obaveštajnih službi tragaju za liderom Islamske države, Abu Bakrom al Bagdadijem.

Više od dve godine vođa džihadista uspeva da se sakrije, u nekoliko navrata je izbegao smrt, a i dalje se leči od teške povrede kičme, zadbojene u jednom raketnom napadu.

Više od šest meseci, navodno, nije se pomerio iz grada Badža, ali je sada ponovo aktivan i u proteklim nedeljama je cirkulisao na teritoriji između Badže i Tal Afara. Obaveštajci kažu da često odlazi i u Mosul, nezvaničnu prestonicu Islamske države u Iraku.

“Imamo tačne informacije da je pre dva meseca došao u Badž kako bi posetio jednog od vođa Islamske države, takozvanog Valija. Plemena ga veoma poštuju, lojalni su mu. Znamo da je on u gradu. Kada treba da dođe, konfiskuju se svi telefoni nekoliko sati pre njegovog pojavljivanja. Ne žele da bilo ko telefonira u tim trenucima“, naveo je jedan od zvaničnika kurdske milicije.

Foto:AP
Foto:AP

Za dve godine rata sa Islamskom državom, više od 15 visokih zvaničnika je ubijeno, uključujući i Bagdadijeve zamenike Abu Muslima al Turkmanija, Abu Alija al Anbarija, Omara al Šišanija, Abua Malika i brojne lidere u provincijama Anbar i Nineve.

Kurdi se nadaju da će ponovo dobiti informacije kada Bagdadi bude došao u grad gde su mu “svi lojalni“.

"Neki i nisu", zaključio je jedan od kurdskih komandanata.

(Guardian.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track