PEKING: Šef Pentagona podstiče hladni rat između SAD i Kine, taj film nas ne zanima
Foto: Profimedia, AP

Upozorenje

PEKING: Šef Pentagona podstiče hladni rat između SAD i Kine, taj film nas ne zanima

Planeta -

Kineske vlasti su danas oštro kritikovale američkog ministra odbrane Eštona Kartera optužujući ga da podstiče mentalitet "hladnog rata".

Peking nije zainteresovan da "igra ulogu u holivudskom filmu" za koji je scenario napisao Vašington, ističe kinesko Ministarstvo inostranih poslova.

Portparol tog miistarstva je u obraćanju novinarima u Pekingu rekla da Karterove izjave od prošle nedelje da Kina podiže "Veliki zid samoizolacije" predstavlja tek pokušaj da se prikriju američki planovi za slanje dodatnih vojnih snaga u azijsko-pacifički region, preneo je AFP.

Karterove izjave su "razotkrile stereotipno američko razmišljanje i američku hegemoniju", rekla je Hua i dodala: "Ima nekih u SAD koji fizički žive u 21. veku, ali su njihovi umovi zapeli u eri 'hladnog rata".

"Kina nije zainteresovana za bilo kakav vid 'hladnog rata', a nismo zainteresovani ni da igramo ulogu u holivudskom filmu kojeg pišu i režiraju određeni američki vojni zvaničnici. Kina se, međutim, ne boji i odgovoriće na svaku akciju koja preti i ugrožava kineski suverenitet i bezbednost", istakla je portparol kineskog MIP.

Karter je u pozdravnom obraćanju pitomcima američke Mornaričke akademije u petak rekao da Kina želi i uživa koristi slobodne trgovine i slobodnog interneta, ali ponekad odluči da ograniči obe te stvari. On je dodao da je zvanični Vašington i dalje zabrinut oko aktivnosti Pekinga u spornom delu Južnog Kineskog mora, gde Peking gradi nova ostrva, luke, piste za sletanje i vojnu infrastrukturu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track