(FOTO) OVA JE ŽENA STRAH I TREPET ZA ISIL: Rojda Felat je sa 15.000 boraca krenula na teroriste!
Foto: Printscreen Tweet

Krenula u oslobađanje RAke

(FOTO) OVA JE ŽENA STRAH I TREPET ZA ISIL: Rojda Felat je sa 15.000 boraca krenula na teroriste!

Planeta -

Rojda Felat komanduje vojskom od 15.000 naoružanih muškaraca koji su posle dve godine priprema krenuli u oslobađanje Rake prestonice ISIL-a

Ova hrabra i odvažna žena komandant je Sirijskih demokratskih jedinica (SDF) koji čine udružene snaga Kurda i sirijskih pobunjenika koji se bore protiv ISIL-a. Obuku za SDF, koja danas broji oko 15,000 boraca obezbedile su Sjedinjuene Američke države i njihovi partneri. Ova mlada kurdska zapovednica tri godine je na čelu ove jedinice, i kaže da je njen cilj je da oslobodi Siriju od ugnjetača ISIL-a.

"Brigada za oslobođenje Rake i kombinovana operativna jedinica (CJTF) pratiće SDF u operaciji oslobođenja grada. Kampanja ima za cilj odbijanje terorističkih napada i obezbjeđivanje sigurnosti naših ljudi - rekla je Rojda.

Foto Printscreen youtube
Foto Printscreen youtube

Rojda Felat kaže da su je inspirisali Bizmark i Napoleon, ali i Arin Merkin, žena koja se raznela kako ne bi pala u ruke džihadista tokom odbrane kurdskog grada Kobana 2014. godine. Njen osnovni cilj je borba protiv ISlL-a, ali Rojda se ne bori samo protiv teorizma već i za bolji status žena i njihova prava.

- Cilj mi je da oslobodim Siriju od terorizma i tiranije, ali i da oslobodim kurdske žene i žene u Siriji od stega tradicionalnog društva. Moji ciljevi me motivišu i pomažu da savladam sve prepreke. Žene nisu slabe, one imaju izuzetno važu ulogu u formiranju jednog društva - kaže Rojda.

Ova hrabra žena ima podršku svojih boraca i sunarodnika. "Lav je lav bilo da je mjuškarac ili žena!" "Rojda, vi ste naš ponos!", samo su neke od poruka na tviteru posle početka operacije oslobađanja Rake.

(t-online.de)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track