11 ZASTRAŠUJUĆIH PREDVIĐANJA STRATFORA: Ovako će svet izgledati za 10 godina!
Foto: AP Jun 2014

Prognoza decenije

11 ZASTRAŠUJUĆIH PREDVIĐANJA STRATFORA: Ovako će svet izgledati za 10 godina!

Planeta -

Privatna obaveštajna kompanija Strateško predviđanje Stratfor objavila je svoju prognozu decenije, u kojoj predviđa najvažnija globalna politička i ekonomska dešavanja.

Dok internacionalni analitičari predviđaju glavne događaje u toku naredne godine, u Stratforu veruju kako lako mogu da se uoče trendovi koji će biti okidač promena u dužem vremenskom periodu.

Predviđaju kako će svet na više načina postati opasnije mesto, sa slabljenjem moći SAD i velikom ekonomskom krizom u drugim zemljama.

1. Rusija će doživeti kolaps

Neće biti ustanka protiv Moskve, ali njena sposobnost da kontroliše Rusku federaciju stvoriće vakuum, a ono što će u njemu postojati su samo fragmenti te velike federacije, upozorava Stratfor.

Sankcije, pad cena nafte, nestabilan rubalj, povećanje vojnih troškova i unutrašnji nesklad širom najveće zemlje na svetu. Rusija se neće službeno podeliti u više zamalja, ali oslabiće moć Moskve i političkog establišmenta.

"Očekujemo formalnu i neformalnu fragmentaciju Rusije, male su šanse da Rusija opstane u sadašnjem obliku", stoji u izveštaju.

2. SAD će vojskom osigurati ruske nuklearke

Ruska nuklearno-vojna infrastruktura je raširena na velikom geografskom području, a ako dođe do političke dezintegracije, kako Stratfor predviđa, tada će oružje, nuklerni materijali i sistemi isporuke biti izloženi celom svetu.

Američka vojska, Foto: Profimedia
Američka vojska, Foto: Profimedia

To će izazvati najveću krizu u narednoj deceniji, navodi Stratfor. SAD će s druge strane morati da smisli šta s tim, čak i ako to znači slanje kopnenih trupa da čuvaju oružje, materijale i rakete.

" Vašington jedini ima moć da reši taj problem, ali neće biti u stanju da preuzme kontrolu nad ogromnim brojem vojnih lokacija. Ne možemo da garantujemo da u tom procesu neće biti ispaljena nijedna raketa. Verovatno će morati da usmere svoje snage na stvaranja stabilnih vlada u regijama koje će biti uključene u neutralizaciju tog oružja", piše u izveštaju.

3. Nemačka će se naći u velikim ekonomskim problemima

Nemačka ekonomija u velikoj mjeri zavisi od izvoza, pa je zbog toga imala velike koristi od liberalizacije trgovine kroz Evropu i evro, ali to samo znači da ta zemlja ima najviše da izgubi pogoršanjem evropske krize, što će rezultirati talasom evroskepticizma. Domaća potrošnja neće moći da nadoknadi manjak od izvoza, pa će stagnirati.

Angela Merkel, Foto: Fonet/ AP
Angela Merkel, Foto: Fonet/ AP

4. Poljska će postati jedan od evropskih lidera

S istočne strane Nemačke, stvari neće biti toliko loše. Tako će se u epicentru ekonomskog rasta i političkog uticaja naći Poljska.

Varšava, Foto: Wikipedia
Varšava, Foto: Wikipedia

Činjenica da je to najveća i najbogatija evropska država na ruskoj zapadnoj granici će je takođe pogurati na poziciju regionalnog vođstva, što će joj doneti veći politički i ekonomski prestiž, a to će rezultirati i s važnim strateškim partnerstvom sa SAD.

5. Postojaće četiri Evrope

Nije bilo toliko davno kada se činilo kako je evropsko jedinstvo nezaustavljiva istorijska sila, ali u sledećih deset godina to će biti samo daleka uspomena. Prognoza decenije govori kako će se države Evrope otuđiti, a kontinent će se podeliti u četiri regije: Zapadna Evropa, Istočna Evropa, Skandinavija i Britanska ostrva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ipak, EU bi na neki način mogla da preživi, ali politički, ekonomski i vojni odnosi dogovaraće se prvenstveno bilateralno, a ne na bazi više država.

6. SAD i Turska će biti bliski saveznici, ali iz neočekivanog razloga

Više arapskih država biće u stanju prirodnog pada, a Prognoza decenije ne najavljuje smirivanje nereda u tim regijama.

Turska će izvući najveću korist iz situacije. Ona će nevoljno učestvovati u sukobima na svojim granicama, ali će bitii primorana, a kako će njena moć jačati, tako će biti važan partner SAD.

Erdogan, Obama, Foto: AP
Erdogan, Obama, Foto: AP

Ali, Turska će hteti nešto zauzvrat - liniju obrane od moćne zemlje na drugoj strani Crnog mora koja ima vojne baze u susednoj Jermeniji, Rusije.

Tako će SAD svoje savezništvo morati da plaća učestvovanjem u kontrolisanju Rusije.

7. U Kini će se desiti politički haos

Pred Kinom je težak period, kako će oslabiti ekonomski rast, to će izazvati nezadovoljstvo komunističkim režimom. Ali, partija se neće promeniti, što znači da će jedina opcija kontrole haosa biti povećanje unutrašnje represije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Peking će se susresti s još jednim problemom - rast Kine nije jednako geografski raspodjeljen, obalni gradovi će rasti, ali unutrašnjost je siromašnija, a taj problem će se samo pogoršati kako Kina nastavi s urbanizacijom. To će izazvati pobune, proteste...

8. Japan će postati azijska pomorska sila

Japanska pomorska tradicija traje stotinama godina, a kao ostrvska zemlja, oni zavise od uvoza. Kako Kina gradi svoju mornaricu, moguće je da će postati agresivnija u kontroli trgovačkih ruta u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i Indijskom okeanu od kojih Japan zavisi.

Japanska flota, Foto: Reuters
Japanska flota, Foto: Reuters

"Trenutno, Japan zavisi od SAD koji mu garantuje pristup, ali kako će se SAD angažovati u drugim stvarima i neće toliko zavisiti od uvoza, njihova pouzdanost dolazi u pitanje. Zbog toga će Japanci morati sami da povećaju svoju pomorsku moć", stoji u ovoj prognozi.

9. Ostrva u Južnom kineskom moru neće započeti rat, ali postoji "caka"

Regionalni moćnici će odlučiti da se veći vojni angažman neće isplatiti u sporovima oko ostrva u Južnom kineskom moru.

Foto: Beta/ AP
Foto: Beta/ AP

"Sukovi oko manjih ostvra neće biti primarna stvar u regiji, već će se pojaviti treći igrač. Rusija će sa svojom smanjenom moći imati i manju sposobnost očuvanja svojih pomorskih interesa, a i Japanci i Kinezi će biti zainteresirani za njih, kao i za sprečavanje da ih ovaj drugi dobije" , piše u zveštaju.

Opasna dinamika sila vraća se u istočnu Aziju, čak i ako ne završi oružanim sukobom.

10. Nastaće 16 mini Kina

Rast ekonomije u Kini će se usporiti, a rast proizvodnih kapaciteta stagnirati. To je zapravo dobra vest za mnoge zemlje - proizvodni poslovi u kojima je Kina dominirala preći će u ruke 16 država čija ekonomija tek treba da doživi rast s nepredvidivim ekonomskim i političkim posledicama - Meksiko, Nikaragva, Dominikanska republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mianmar, Šri Lanka, Kambodža i Filipini, a i Indonezija bi mogla značajno da poboljša svoju proizvodnju.

11. Moć Amerike će oslabiti, ali namerno

Kako će svet postati nepredvidivo mesto u narednih 10 godina, SAD će reagovati tako što če će postati pametnije u biranju svojih izazova umesto da preuzimaju aktivnu ulogu u rešavanju svetskih problema. Rastuća ekonomija i domaća proizvodnja energije, pad izvoza i stabilnost u zemlji daće im luksuz da se izoluju od svestskih kriza.

Posledice toga osetiće brojne zemlje koje su dosad zavisile od pomoći SAD.

(Indenpendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track