PREDSEDNIK FILIPINA DŽELAT: Korumpirani novinari zaslužuju da umru
Foto: Reuters

Ohrabruje nasilje

PREDSEDNIK FILIPINA DŽELAT: Korumpirani novinari zaslužuju da umru

Planeta -

Novoizabrani predsednik Filipina, Rodrigo Duterte izjavio je da su korumpirani novinari legitimne mete atentatora.

Od kada je stupio na funkciju više puta je ponovio kako će ponovo uvesti smrtnu kaznu i dati ovlašćenja snagama bezbednosti da mogu da pucaju na kriminalce ili one koji se nasilno opiru hapšenju.

Duterte je izbore dobio zahvaljuću mnogim eksplozivnim izjavama poput one da će iskoreniti kriminal za 6 meseci tako što će ubiti desetine hiljada kriminalaca, na prvom mestu narko-dilera, silovatelja i ubica.

Na nedavno održanoj konferenciji za medije, Diterte je kazai da novinari koji uzimaju mito ili su uključeni u bilo kakve druge korupcionaške aktivnosti zaslužuju da umru.

"Samo zato što ste novinar ne mora da znači da nećete biti ubijeni, ukoliko ste ku*kin sin", rekao je filipinski predsednik odgovarajući na pitanje šta planira da učini povodom učestalih ubistava novinara u toj zemlji.

Filipini su jedna od najopasnijih zemalja za novinare, 174 ih je ubijeno u poslednje tri decenije od kada je zbačen diktator Ferdinand Markos.

"Da budem iskren, većina ubijenih je nešto učinila. Nećete biti ubijeni ako nista niste skrivili", kaže Duterte.

Duterte je rekao da će započeti "krvavi rat" protiv kriminala i da će mnoge od njih obesiti, a zbijao je šale o silovanjima i papa Franju nazvao "ku*vinim sinom". On je, navode mediji, sarađivao sa eskadronima smrti od kojih je više od 1.000 ljudi izgubilo život još tokom mandata na mestu gradonačelnika Davaoa, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

(France24.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track