ZVERI, A NE LJUDI: Džihadisti drže 20.000 dece zarobljene u Faludži
Foto: Ap 30 3 2014

Zastrašujuće upozorenje UN

ZVERI, A NE LJUDI: Džihadisti drže 20.000 dece zarobljene u Faludži

Planeta -

Agencija UN za decu (UNICEF) oštro je danas upozorila vojsku Iraka i ekstremiste Islamske države da poštede decu u Faludži, koja su najranjivija među više desetina hiljada civila zarobljenih u jeku borbe za taj grad, zapadno od Bagdada.

UNICEF je izrazio zabrinutost za bezbednost oko 20.000 dece koja su zarobljena u tom iračkom gradu, iz kojeg je samo nekoliko porodica uspelo da pobegne od kada je pre nedelju dana počela ofanziva.

Iračka vojska je, uz vazdušnu podršku koalicije predvođene SAD, pre nedelju dana počela vojnu operaciju za preuzimanje Faludže od ekstremističke grupe koja duže od dve godine ima kontrolu nad tim gradom.

UNICEF takođe upozorava da se deca suočavaju s rizikom da ih ekstremisti prinudno regrutuju i pozvala sve strane da "zaštitite decu u Faludži" i "obezbede bezbedan prolaz za one koji žele da napuste grad".

Iračke kopnene snage počele su da vraćaju kontrolu nad teritorijama koje je zauzela Islamska država, uključujući delove provincije Anbar u kojoj se nalazi Faludža.

Preuzimanje kontrole nad Faludžom moglo bi da pomogne u zaštiti glavnog grada Bagdada od bombaških napada Islamske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja