(VIDEO) TURCI LJUTI NA NEMCE: Jajima gađali nemačku ambasadu u Ankari
Foto: Reuters

Protest u Ankari

(VIDEO) TURCI LJUTI NA NEMCE: Jajima gađali nemačku ambasadu u Ankari

Planeta -

Demonstranti u Ankari gađali su danas jajima nemačku ambasadu u znak protesta zbog odluke Bundestaga da genocidom proglasi ubijanje Jermena od strane otomanskih snaga u Prvom svetskom ratu.

Oko 200 demonstranata se okupilo ispred nemačke ambasade uzvikujući: "Nemojte verovati u laži o genocidu" prenosi AFP.

Grupa demonstranata je nosila fotografije sa prizorima holokausta - nemačkog genocida nad Jevrejima - ispod kojih je pisalo: "Ovakvi prizori ne postoje u čitavoj istoriji Turske". Pripadnice "Republikanskog udruženja žena" nosile su transparente sa istaknutim oznakama nemačkih brendova, pozivajući na bojkot nemačkih proizvoda.

Nemački poslanik turskog porekla Džem Ezdemir u javnosti je proglašen neprijateljem (Foto: Reuters)
Nemački poslanik turskog porekla Džem Ezdemir u javnosti je proglašen neprijateljem (Foto: Reuters)

Neki demonstranti nosili su fotografije nemačkog poslanika turskog porekla Džema Ezdemira, koji je glasao za rezoluciju o genocidu nad Jermenima, preko čijeg lica je stavljen crveni krst kao meta. Ezdemir, kopredsedavaući stranke Zelenih, već je u provladinoj turskoj štampi proglašen "neprijateljem".

Zid i vrata ambasade su zasuta razbijenim jajima, ali niko od zaposlenih nije pogođen.

Turska je povukla svog ambasadora u Berlinu nakon što je nemački parlament velikom većinom usvojio rezoluciju o priznanju masakra nad Jermenima kao genocida. Predsednik, Redžep Tajip Erdogan rekao je da će ovaj potez "ozbiljno uticati na odnos između dve zemlje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track