DRAMATIČNO UPOZORENJE MOSKVE: NATO sprema globalni udar na Rusiju! Motrimo na naše granice
Foto: AP

Pojačane tenzije

DRAMATIČNO UPOZORENJE MOSKVE: NATO sprema globalni udar na Rusiju! Motrimo na naše granice

Planeta -

Moskva upozorava da NATO priprema eventualni globalni udar na Rusiju i da raspoređuje svoje snage po bivšim sovjetskim bazama.

"NATO aktivira naše bivše sovjetske baze u pribaltičkim zemljama, te Rumuniji i Poljskoj i smešta tamo ljude", navodi prvi zamenik predsednika Odbora veća Rusije za odbranu i bezbednost Franc Klincevič.

On upozorava da je NATO u tim zemljama povećao broj vojnika 19 puta, mada, "objektivno gledano, to i ne mora biti velika brojka, te opasnost nije, možda, tolika".

Ruska vojska prati aktivnosti NATO-a u blizini ruskih granica.

"Svakako da ćemo usmeriti borbena sredstva i pokrenuti naše trupe vodeći računa o tome kako se odvija aktivnost Alijanse", nagalašava Klincevič i poručuje:

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

"Naravno da to, pre svega, predstavlja pretnju po one zemlje u kojima se nalaze sistemi protivraketne odbrane koji su okrenuti prema Rusiji - mi to ne krijemo".

On smatra da se Rusija ne mora posebno brinuti zbog delovanja NATO-a nedaleko od njenih granica, te da NATO pokušava da pokaže da Rusija ima neke "agresivne namere", prenose ruski portali.

Lavorv: Preduzećemo adekvatne mere

Moskva brine zbog širenja NATO-a i kretanja njegove infrastrukture prema granicama Rusije i preduzeće "adekvatne mere" da bi osigurala svoju bezbednost, rekao je danas i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ne krijemo negativan odnos prema kretanju vojne infrastrukture NATO-a prema našim granicama, prema uvlačenju novih država u vojne aktivnosti tog bloka", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa finskim kolegom Timom Soinijem u Moskvi.

Foto: AP
Foto: AP

On je dodao da je uveren da će finska strana imati razumevanja za stav Rusije prema NATO savezu i najavljene mere.

Lavrov je rekao da ne postoje pretnje koje bi opravdale militarizaciju regiona Baltičkog mora.

On je izjavio da sva pitanja saradnje u oblasti Baltičkog mora treba reševati u okviru multilateralnih formata koji su već kreirani, prenio je TAŠ.

(Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track