RAČUNICA PRED REFERENDUM: Veliku Britaniju EU ustvari košta malo, izlaskom će uštedeti siću
Foto: Profimedia

Iznenađujuće

RAČUNICA PRED REFERENDUM: Veliku Britaniju EU ustvari košta malo, izlaskom će uštedeti siću

Planeta -

Za tačno dve nedelje Velika Britanija će glasati na referendumu o ostanku ili izlasku iz EU, o tzv. Bregzitu, što će politički i ekonomski ekstremno uticati i na tu zemlju i na EU, čak i na celi svet.

Posle mnoštva argumenata za i protiv tokom poslednjih godinu dana, CNN je napravio računicu koliko Veliku Britaniju zaista košta članstvo u EU, da bi ispalo da bi Velika Britanija izlaskom uštedela samo 14 milijardi evra godišnje. Istovremeno, izgubila bi neuporedivo više već s tim što više ne bi bila u zajedničkom ekonomskom prostoru.

Argument zagovornika izlaska Velike Britanije iz EU je to da njihova zemlja od svih 28 članica Unije izdvaja četvrti najveći iznos godišnje u zajedničku blagajnu, odmah iza Nemačke, Francuske i Italije.

Najveće evropsko kraljevstvo ima godišnji budžet od oko 1.100 milijardi evra, pa je zbog toga zaista komično da se koplja oko jedne od najkrupnijih odluka u 300 godina njegovog postojanja najviše lome oko tih 14 milijardi.

Velika Britanija, tačnije Ujedinjeno Kraljevstvo, godišnje bi u EU trebalo da prosleđuje 26 milijardi evra. Ona, međutim, uplaćuje bitno manje, oko 20 milijardi, zato što je Margaret Thatčer '80-ih ispregovarala određeni popust za London.

Pošto uplati taj iznos, London određena sredstva povlači iz zajedničkog budžeta; za podsticaje u poljoprivredi, sredstva iz raznih investicijskih fondova, istraživanja i tome slično.

Na kraju ispadne da svoj izrazito povlašćeni položaj u EU Velika Britanija plaća s nešto više od jedan odsto svog godišnjeg budžeta i da su zagovornici izlaska te zemlje iz EU spremni da za taj jedan posto i konzervativnu nacionalističku političku agendu, žrtvuju gubitak zajedničkog tržišta i svih ostalih koristi koje njihova zemlja ima od članstva u zajednici.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track