Levica pravi novu vladu!

Ponovo izbori u Grčkoj

Levica pravi novu vladu!

Planeta -
Prema najnovijim anketama, na glasanju 17. juna u prezaduženoj zemlji najviše će dobiti levičarska koalicija Siriza, sa Aleksisom Ciprasom na čelu

ATINA - Sve ispočetka.Ponovljeni parlamentarni izbori u Grčkoj zakazani su za 17. jun. Prema najnovijim anketama, pobedu će odneti levičarska koalicija Siriza, koja se protivi planu štednje, a na njenom čelu nalazi se Aleksis Cipras. Siriza je na prethodnim izborima zabeležila neverovatan uspeh i sa osvojenih 18 odsto postala druga partija u zemlji.

Na pitanje za koju bi stranku glasali na ponovljenim izborima, oko 20 odsto građana je odgovorilo da bi podržali Sirizu, dok bi Nova demokratija, koja je odnela pobedu na prošlonedeljnim izborima, osvojila 18 odsto glasova. PASOK, koji je bio na trećem mestu, prema rezultatima ankete osvojio bi istu poziciju sa 12 odsto.

Ukoliko se ankete obistine i novu grčku vladu u junu formira Siriza, prvi čovek te koalicije Aleksis Cipras bi zbog politike svoje partije mogao da ostane zapamćen kao čovek koji je rasturio evrozonu. On se ubraja u red najglasnijih zagovornika ideje da se što pre obustave mere štednje, pa ako formira vlast, Grčka će prestati da dobija ugovorene pakete finansijske pomoći iz Evropske unije. U tom slučaju, prezadužena zemlja će bankrotirati, pa će joj jedini izbor biti napuštanje evrozone.

Zbog straha da će njihovoj ušteđevini naglo pasti vrednost ako država napusti evro, građani su iz banaka od ponedeljka povukli više od milijardu evra.

Inače, lideri tri grčke vodeće partije nisu juče uspeli da postignu dogovor ni o sastavu prelazne vlade koja će da vodi Grčku do izbora u junu. Zbog toga je predsednik države, prema Ustavu, za tehničkog premijera imenovao predsednika Državnog saveta i Vrhovnog upravnog suda Panajotisa Pikramenosa.

Letovanje još jeftinije

Pojedini ekonomisti smatraju da bi valuta koja bi zamenila evro u Grčkoj brzo izgubila na vrednosti, što bi spustilo cene letovanja u toj zemlji. Ukoliko bi aranžmani bili jeftiniji, to bi privuklo veći broj turista. Turističke agencije već se spremaju da izmene ugovore da bi se u obzir uzele prednosti u slučaju jake devalvacije nove grčke valute.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track