(FOTO) Ovo je kratka istorija gestova: Od bacanja koske do srednjeg prsta
Foto: AP

Evo šta pokazujemo

(FOTO) Ovo je kratka istorija gestova: Od bacanja koske do srednjeg prsta

Planeta -

Newsweek Srbija izdvaja 5 popularnih gestova čije je poreklo poznato

Gestovi su od najdavnijih vremena predstavljali način da se određena poruka pošalje bez upotrebe reči. Mnogi od njih imaju veoma dugu istoriju i povezani su sa konkretnim događajima, piše Newsweek.rs.Newsweek Srbija izdvaja 5 popularnih gestova čije je poreklo poznato:1. RukovanjePozdrav rukovanjem veoma je star i verovatno potiče iz vremena pre Antičke Grčke, gde je prvi put ovekovečen u statui vojnika koji se rukujum napravljenoj u 5. veku pre nove ere.Rukovanje je predstavljalo simbolički iskaz jednakosti dve strane.

Foto: AP, Barak Obama se rukuje sa Raulom Kastrom
Foto: AP, Barak Obama se rukuje sa Raulom Kastrom

2. V-znakPrema mitu, 1415. godine, u bici kod Azenkura, francuske trupe su engleskim strelcima odsecale srednji prst i kažiprst kako ne bi mogli da ispaljuju strele. Oni koji su izmakl kazni, pokazivali su iz prkosa svojim neprijateljima dva prsta.

Foto: Reuters, Ilustracija: Pokazivanje V (Pis) znaka
Foto: Reuters, Ilustracija: Pokazivanje V (Pis) znaka

3. Bacanje koskeGest koji se danas koristi kao pozdrav širom sveta, nastao je u Americi, premda još uvek potoji debata koji bejzbol tim ga je izmislio - da li su to Los Anđeles Dodžersi ili Luisvil Kardinali.

Foto: Profimedia, Žan Klod Junker i Vladimir Putin
Foto: Profimedia, Žan Klod Junker i Vladimir Putin

4. MuningPostoje dve priče o nastanku gesta pokazivanja gole zadnjice radi provokacije. Prema jednoj, nastao je u Rimskom carstvu, kada je rimski vojnik u želji da uvredi Jevreje, podigao svoju tuniku i uz pravljenje buke okrenuo zadnjicu vernicima koji su bili na putu ka hramu.Druga potiče iz anglo-saksonskih hronika, koje tvrde suprotno od verzije događaja prikazanih u filmu "Hrabro srce". Hroničar Piter Langtoft zapisao je u 13. veku da su pokazivanje zadnjice zapravo Englezi pokazivali škotima kako bi ih razbesneli, a ne obrnuto.

Foto: Profimedia, Engleski navijači pokazuju zadnjicu (Muning)
Foto: Profimedia, Engleski navijači pokazuju zadnjicu (Muning)

5. Srednji prstGest pokazivanja srednjeg prsta star je najmanje 2.500 godina. Aristofan je u svojoj komediji "Oblaci" iz 423. pne. zapisao kako je Sokrat pokazao srednji prst Strepsijadu kako bi ga iznervirao. Stari Rimljani preuzeli su ovaj gest od Grka zbog čega su srednji prst nazivali "digitus impudicus", odnosno nepristojan prst".Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Pomoć ili bankrot: Evo da li će Kina pustiti Venecuelu "niz vodu"Solarni sistem na ruci: Ovaj ručni sat prati kretanje planeta (FOTO, VIDEO)Bili su robovi, ali su kasnije uspeli da postanu ugledni političari (FOTO)Japanski sveštenici 700 godina pratili topljenje leda: Evo da li je bilo klimatskih promenaPutinovi novi ljudi u Siriji: Evo kako Rusija regrutuje pro-američke pobunjenike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track