POBEGAO OD SVOJIH: Komandant Hamasa prebegao u Izrael
Foto: Reuters

Bekstvo

POBEGAO OD SVOJIH: Komandant Hamasa prebegao u Izrael

Planeta -

Istaknuti član vojnog krila Hamasa Basam Mahmud Baraka, koji navodno ima značajne informacije o tunelima koje su teoristi prokopali u pojasu Gaze, pobegao je u Izrael, prenosi izraelski list Haarec izveštaje sajtova povezanih sa sekularnom palestinskom organizacijom Fatah.

Baraka je sin muslimanskog verskog sudije, a pre nekoliko dana je rekao svojoj porodici da ima neki zadatak i od tada nije viđen. Navodno je otišao na graničnu ogradu i predao se vojnicima koji su ga čekali. Nosio je laptop, a Crveni krst je obavestio njegovu familiju da je u izraelskom zatočeništvu.

Fatah na svojim sajtovima osuđuje teroristički Hamas zbog ovoga i podseća da to nije prvi put da se hamasovci koji učestvuju u kopanju tunela nađu u izraelskom zatočeništvu. U maju je uhvaćen jedan 17-godšnji član organizacije, koji je otkrio detalje o mreži tunela u Pojasu Gaze, kroz koje se teroristi ubacuju u Izrael, kao i putanje podzemnih prolaza koji se koriste u vanrednim situacijma za članove elite Hamasa.

On je takođe otkrio detalje o metodama kopanja tunela i operativnim pravilima. Tako se saznalo da su kopači dužni da se istuširaju i preobuku kad završe smenu, da bi sakrili šta su radili.

Izraelska bezbednosna služba Šin bet objavila je pre nedelju dana da je u aprilu uhapšen takođe mladi član Hamasa i da je dao puno informacija o kopanju tunela. On je uhvaćen kad je prešao preko ograde u Gazi naoružan sa dva noža. Navodno je učestvovao u kopanju tunela, podmetao eksploziv i patrolirao duž ograde.

Lider terorističkog Hamasa u Gazi Ismail Hanije rekao je nedavno da njegova organizacija ne poziva na novi rat, ali da neće prihvatiti izraelske upade na palestinsku teritoriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track