TURSKI SUD NEMILOSRDAN: Četvorici islamista 10 doživotnih i dodatne 454 godine zatvora
Foto: Anadolija

Za teroristički napad

TURSKI SUD NEMILOSRDAN: Četvorici islamista 10 doživotnih i dodatne 454 godine zatvora

Planeta -

Turski sud izrekao je ukupno deset doživotnih zatvorskih kazni i dodatne 454,5 godine zatvora četvorici terorista organizacije ISIL koji su u napadu u turskom gradu Nigde u martu 2014. godine ubili dva pripadnika turskih snaga sigurnosti i jednog civila i ranili osam ljudi.

Na Krivičnom sudu u provinciji Nigde održano je završno ročište na kojem su izrečene kazne osumnjičenim, koji su ročište pratili posredstvom video linka iz zatvora u Ankari.

Na početku ročišta, koje su u sudnici pratili i članovi porodice poginulog turskog oficira, optuženi nisu iskoristili pravo na poslednju izjavu pred čitanje presude. Sva četvorica optuženih proglašeni su krivim.

Suđenje pratila i porodica poginulog turskog oficira, Foto: Anadolija
Suđenje pratila i porodica poginulog turskog oficira, Foto: Anadolija

Cendirim Ramadani iz Švajcarske je dobio petostruku doživotnu zatvorsku kaznu i dodatnih 175 godina zatvora. Nemački državljanin Bendžamin Ksu je dobio četvorostruku doživotnu i dodatnu 131,5 godinu zatvora, dok je Muhammedu Zakiriju iz Makedonije izrečena jedinstvena doživotna i 134,5 godine zatvora. Osuđenom Fuadu Movsumovu izrečena je zatvorska kazna u trajanju od 13,5 godina.

Sud je oslobodio trojicu taksista kojima je takođe suđeno u istom slučaju. U oslobađajućoj odluci se navodi da nisu postojali dokazi da su taksisti svesno pomagali pripadnicima terorističke organizacije.

Osuđeni su 20. marta 2014. godine izveli teroristički napad u distriktu Ulukisla u turskoj provinciji Nigde. Tom prilikom poginuo je oficir, policajac i civil, a ranjeno je osam ljudi, među kojima sedam vojnika i civil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja