(VIDEO) RUSIJA SE SPREMA ZA VOJNE OLIMPIJSKE IGRE: I srpska vojska na bojnom polju!
Foto: Printscreen YouTube

Raj za tenkiste

(VIDEO) RUSIJA SE SPREMA ZA VOJNE OLIMPIJSKE IGRE: I srpska vojska na bojnom polju!

Planeta -

Srpski tenkisti i inžinjerci učestvovaće na Međunarodnim vojnim igrama "ARMI 2016", koje će biti održane od 30. jula do 13. avgusta na 19 ruskih poligona, a prvi put će deo takmičenja biće održan i van granica Rusije - u Kazahstanu.

Ove "vojne Olimpijske igre", kako su ih nezvanično nazvali domaćini, održavaju se drugi put i spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska prvenstva na svetu.

Na Igrama će, kako je najavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, učestvovati više od 100 timova iz čak 23 države iz Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike. Ekipe će se nadmetati u ukupno 22 različite discipline ili takmičenja koja obuhvataju gotovo sve rodove konvencionalne vojske.

Cilj takmičenja je da se prikaže osposobljenost i obučenost Oružanih snaga iz različitih zemalja i da se među raznim armijama razmene profesionalna iskustva.

Srpski vojnici će se takmičiti u dve najatraktivnije discipline - "Tenkovski biatlon" i "Otvorena voda". Kako Sputnjik saznaje, srpski tenkisti se već intenzivno pripremaju za ovo veliko takmičenje, na kojem će, pred Srbije, učestvovati timovi iz čak 17 zemalja: Rusije, Kine, Belorusije, Kazahstana, Indije, Nikaragve, Kuvajta, Venecuele i drugih država.

Na prošlogodišnjem nezvaničnom svetskom prvenstvu oklopnjaka srpski tenkisti su u žestokoj konkurenciji osvojili visoko treće mesto, i tako stali rame uz rame sa svetskim velesilama Rusijom i Kinom. Ove godine pokušaće da ponove ovaj uspeh i uđu u finale.

Ekipe će voziti tenkove T-72B3, a svaku zemlju će predstavljati po četiri tenkovske posade - tri osnovne i jedna rezervna. Osim tenkista i inžinjeraca, na vojnim poligonima širom Rusije i u Kazahstanu takmičiće se i artiljerci, vaduhoplovci, pripadnici PVO, snajperisti, mornarička pešadija, mornarica, vojni kuvari…

NI ove godine na spisku zemalja-učesnica nema nijedne države NATO, iako su pozvane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track