OVA ŽENA PIŠE ISTORIJU: Virdžinija Radži je najverovatnija gradonačelnica Rima!
Foto: Reuters

Lepa advokatica

OVA ŽENA PIŠE ISTORIJU: Virdžinija Radži je najverovatnija gradonačelnica Rima!

Planeta -

U Rimu se danas održava drugi krug izbora za lidera italijanske prestonice, a sudeći po rezultatima prvog kruga, kandidatkinja Pokreta pet zvezdica Virdžinija Radži ima solidne šanse da postane prva gradonačelnica u istoriji Večnog grada

Glasačka mesta su otvorena jutros od sedam časova, a zatvaraju se večeras u 23 časa.

Radžijevoj je u izbornom duelu protivkandidat Roberto Đaketi iz Demokratske partije italijanskog premijera Matea Rencija. Đaketi je u prvom krugu osvojio malo manje od 25 odsto glasova, a Radžijeva nepunih 10,5 odsto više od njega.

Pobeda fotogenične brinete bi predstavljala veliki udarac za premijera Rencija, ističu analitičari. Rencijeva Demokratska stranka (PD) je u prvom krugu lokalnih izbora, na kojima se biraju gradonačelnici većih italijanskih gradova, pretrpela neuspeh.

Među 126 gradova u kojima se održava drugi krug izbora, pošto nijedan kandidat u prvom krugu nije osvojio potrebnih 50 odsto glasova, su četiri najveća grada u Italiji. Pažnja je u najvećoj meri usmerena ka Rimu, ali i finansijskoj prestonici Milanu, kao i tracidionalnom uporištu PD-a Torinu.

Kako navodi thelocal.it, 38-godišnja advokatkinja Virdžinija Radži je za samo nekoliko meseci izborne kampanje od široj javnosti potpuno nepoznate osobe dospela do statusa zvezde u usponu populističkog pokreta koji vodi italijanski komičar Bepe Grilo.

Ukoliko "osvoji" Rim, Pokret pet zvezdica bi mogao da počne da se priprema i za osvajanje vlasti na nacionalnom nivou na izborima 2018, čemu u prilog ide to što popularnost premijera Rencija polako bledi među biračima.

"Svedoci smo istorijskog trenutka", rekla je Radžijeva posle prvog kruga izbora u prestonici, održanog 5. juna.Ona je u nedavnoj izjavi za AFP kao razlog ulaska u politiku pre pet godina navela rođenje sina Matea i odluku da ne želi da ga odgaja u korumpiranom gradu u kojem ne funkcionišu javne usluge.

Radžijeva je rođena u Rimu, gde je i diplomirala pravo, a odbornica u prestoničkoj skupštini postala je 2013. Za kandidatkinju za gradonačelnicu Rima izabrana je u onlajn glasanju u kome su učestvovali pripadnici Pokreta pet zvezdica.

Kako je ranije ove godine pisao italijanski magazin "Espreso", kritičari naglašavaju to da je u tom glasanju učestvovalo tek nešto više od trećine registrovanih rimskih članova tog pokreta, kao i da je Rađijeva osvojila oko 1.800 glasova, što joj na pravim izborima ne bi bilo dovoljno da postane odbornica ni u mesnoj zajednici u Rimu.

Pored toga, Radžijeva je prozvana i da radi u advokatskoj kancalariji "Samarko" čije usluge je koristio bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, a njegovu vlast je napadao upravo Pokret pet zvezdica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track