ISTORIJSKA POBEDA: Rim dobio prvu gradonačelnicu
Foto: Anadolija

U drugom krugu

ISTORIJSKA POBEDA: Rim dobio prvu gradonačelnicu

Planeta -

Kandidatkinja Pokreta "Pet zvezdica" (M5S) Virdžinija Radži, u drugom krugu izbora pobedila je kandidata Demokratske stranke Roberta Đaketija čime je postala prva gradonačelnica Rima u istoriji.

Prema nezvaničnim rezultatima, Radži je kao kandidat populističkog pokreta M5S dobila 60 odsto glasova u odnosu na Đaketija iz Demokratske partije premijera Matea Rencija, a ovi lokalni izbori smatraju se testom popularnosti italijanskog premijera i njegove stranke levog centra.

Pokret Pet zvezdica osvojio je većinu u Rimu i Torinu, dok je Demokratska partija uspela da ostvari pobedu u italijanskom finansijskom centru Milanu i Bolonji.

"Biću gradonačelnica svih Rimljana. Vratiću legalitet i transparentnost gradskih institucija nakon 20 godina lošeg upravljanja. S nama počinje nova era", rekla je Radži na prvoj konferenciji za medije na kojoj je proglasila pobedu.

Virdžinija Radži, Foto: Anadolija
Virdžinija Radži, Foto: Anadolija

Radži, inače 37-godišnja advokatica i lokalni odbornik, uspela je da za samo nekoliko mjeseci predizborne kampanje izađe iz anonimnosti i postane jedno od najpoznatijih lica italijanske politike.

U svojoj kampanji je obećala borbu protiv korupcije, ukidanje privilegija za zvaničnike i vraćanje starog sjaja.Prvi krug ovih izbora održan je 5. juna, a Radži je tada osvojila 35,2 posto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track