I TEKSAS TRAŽI REFERENDUM: Hoće da se odvoje od SAD
Foto: Profimedia

Teksit

I TEKSAS TRAŽI REFERENDUM: Hoće da se odvoje od SAD

Planeta -

Politička organizacija Nacionalni pokret Teksasa zastupa ideju o održavanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili o eventualnom izlasku iz SAD.

Datum referenduma još nije utvrđen."Da nismo ubeđeni da nas ima mnogo i da predstavljamo većinu, ne bismo ni inicirali taj referendum. Prema podacima koje smo dobili posle nedavne ankete, podrška našoj ideji raste. Sve je više pristalica", kaže Danijel Miler, vođa pokreta.

Poslednja anketa iz 2014. godine je pokazala da 54 odsto republikanaca, polovina nezavisnih birača i više od trećine demokrata smatraju da bi Teksas trebalo da postane nezavisna država.

"Mi smo apsolutno uvereni da će građani, ako im daju mogućnost da glasaju, a nakon otvorenih debata o toj temi, glasati za autonomiju", kaže Danijel Miler.

Na pitanje šta će reći u Vašingtonu i koliko će zaista biti teško izaći iz sastava SAD on kaže da je to veliko pitanje.

"Jedini odgovor koji smo dobili od federalnih vlasti, a koji se tiče peticija koje su poslate u Belu kuću je tišina i indiferentnost. Dajte da pogledamo istini u oči, federalne vlasti su sada zaokupljene svojim problemima - ekonomskim, masovnom imigracijom, ratom. Federalne vlasti ne znaju kako da reše svoje postojeće probleme. Što je bliži referendum, to će oni više praviti kampanje zastrašivanja koje su se sprovodile u Škotskoj (referendum o izlasku iz Velike Britanije) i koje se sad sprovode u Velikoj Britaniji povodom izlaska iz EU", navodi on.

On dodaje da ne bi bilo teško ubediti ljude da moraju da izađu iz sastava SAD.

"Pretpostavimo da je Teksas sad nezavisna država i da narod Teksasa glasa da li želi da uđe u sastav SAD ili ne, da li bi federalne vlasti mogle da ubede narod Teksasa da uđe u okvir države čiji je spoljni dug 19 triliona dolara i koji stalno raste? Da li bi narod Teksasa prihvatio da bude deo države koja ima 175.000 stranica federalnih zakona i pravila? Da ne govorimo da 90.000 ljudi u federalnoj vlasti zarađuje više nego guverner Teksasa", kaže.

On navodi ni da ga neće pokolebati ukoliko Britanija ostane deo EU.

"Nije važno kakvi će biti rezultati glasanja. U slučaju sa britanskim, odnosno škotskim referendumom, ishod će zavisiti od njih samih. Za nas je važna činjenica da postoji mogućnost da se započne rasprava i uopšte održi referendum. Moramo pokazati da referendum pokreće javnu raspravu o eventualnoj nezavisnosti, da bi se tek potom izašlo na glasanje i napravio izbor. To je sve što mi tražimo", ističe on.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track