AMERIČKA NOVINARKA: Otpuštena sam zato što sam belkinja
Foto: Youtube/Printscreen

Kontroverzni slučaj

AMERIČKA NOVINARKA: Otpuštena sam zato što sam belkinja

Planeta -

Američka TV novinarka Vendi Bel pokrenula je tužbu protiv bivšeg poslodavca jer smatra da su je otpustili zato što je belkinja.

Belova tvrdi da ju je TV stanica WTAE-TV iz Pitsburga otpustila u martu zbog njene rase, čime su prekršena njena građanska prava. Sve je počelo kada je Belova na Fejsbuku prokomentarisala jednu pucnjavu u Pitsburgu.

"Nije potrebno da budete stručnjak da biste zaključili kakav je profil ubica koji su slomili toliko srca", pisalo je. "U pitanju su crnci, u svojim ranim dvadesetim ili tinejdžeri. Imaju gomilu braće i sestara od različitih očeva, a majke im rade više poslova. Policija im je poznata, bili su hapšeni", dodala je.

Njena "analiza" naišla je na osudu javnosti, a primedbe okarakterisane kao rasističke. Ubrzo se izvinila uz reči da je njen Fejsbuk post možda bio neprimeren, ali nikako rasistički. Ipak, posle devet dana usledio je i otkaz.

"Da je pisala o belim kriminalcima ili da sama nije belkinja, TV stanica je ne bi otpustila", piše u tužbi. Kako je naveo njen advokat, Belova je i dalje u potrazi za novim poslom.

Mnogi su tužbu opisali kao pokušaj da opravda "svoje pravo na rasizam".

Inače, Vendi Bel je na pomenutoj TV stanici radila od 1998. godine i dobitnik je 21 Emi nagrade.

(news.com.au)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track