JEDAN DEO BRITANIJE MASOVNO GLASAO PROTIV BREGZITA: Čak 96 odsto građana bilo je za ostanak!
Foto: AP

Nisu se dvoumili

JEDAN DEO BRITANIJE MASOVNO GLASAO PROTIV BREGZITA: Čak 96 odsto građana bilo je za ostanak!

Planeta -

Gibraltar, britansko poluostrvo s 30.000 stanovnika na jugu Španije, masovno je glasao za ostanak u Evropskoj uniji a pošto je na referendumu pobedio Bregzit mogao bi biti preispitan odnos s Madridom s kojim traje 312 godina dug spor oko suvereniteta nad ovom teritorijom.

Juče je 95,9 odsto stanovnika Gibraltara glasalo za ostanak u EU, a njegov prvi ministar Fabian Pikardo rekao je uoči glasanja kako ono neće uticati na suverenitet iako bi bilo poželjno da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u bloku 28 zemalja.

Oko 10.000 radnika, ili jedna trećina stanovnika, državljani su EU od čega je 7.000 Španaca koji svaki dan prelaze mali granični prelaz peške ili automobilima iz okolnih mesta.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje upravlja spoljnom i obrambenom politikom, napravilo je od Gibraltara poreznu oazu pa kompanije, najačešće financijski ulagači otvaraju ovde središta firmi izbegavajući plaćanje poreza u matičnim zemljama. Ovde ne postoji PDV niti porez na dobit.

Gibraltar, s čije se 430 metara visoke stene vide obronci marokanskih planina, Španci nazivaju britanskom kolonijom i traže vraćanje suvereniteta. U Španiji se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori a Narodna stranka desnog centra premijera Mariana Rahoja, na vlasti od 2011, još ranije je od Ujedinjenih nacija zatražila ukidanje njegovog statusa.

Pikardo tvrdi da je takav stav španske vlade dodatno učvrstio njihov britanski identitet. Ali, sadašnja vlada u Madridu je Gibraltaru ponudila dvostruki suverenitet sto bi toj zemlji omogućilo ostanak u EU.

Na teritoriji udaljenoj 20 kilometara od Afrike iz koje se može kontrolisati ulaz u Sredozemno more, iskrcali su se 1704. godine vojnici tekom Rata za špansko nasleđe koji su vodile dve moćne porodice Burbon i Habsburg. Sporazumom u Utrihtu 1713. Gibraltar je pripao Ujedinjenom Kraljevstvu.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track