TURSKI ZVANIČNICI: Rasparčavanje je počelo, Britanija je prva napustila brod
Foto: AP

Ankara o Bregzitu

TURSKI ZVANIČNICI: Rasparčavanje je počelo, Britanija je prva napustila brod

Planeta -

Turski zvaničnici reagovali su na britansku odluku da napusti Evropsku uniju i podsetili da je referendumska kampanja vođena širenjem straha od migracija, posebno u slučaju prihvatanja Turske, većinski muslimanske države sa 79 miliona ljudi, u Evropsku uniju.

Premijer Binali Jildirim rekao je da EU mora "pažljivo da razmisli o razlozima britanskog glasanja" i da prihvati inkluzivniju politiku", prenosi Rojters.

"Rasparčavanje EU je počelo. Britanija je prva napustila brod", napisao je turski vicepremijer Nuretin Čanikli na svom nalogu na Tviteru.

Turski ministar za odnose sa EU Omer Čelik je izjavio da je "britanska kampanja bila "ovenčana islamofobijom i anti-turskim osećanjem koje su podsticali vodeći političari", prenosi Rojters.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je politika proširenja i integracija koju je vodla EU bila "potpuni neuspeh" ali da će ekonomski odnosi Tuske sa Britanijom i EU opstati.

Zvaničnu Ankaru je posebno naljutio komentar premijera Dejvida Kamerona, prema pisanju Rojtersa - nekada nepokolebljivog zagovornika turskog pristupanja EU, da "Turska neće ući u uniju do 3000. godine".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track