POTRESI NA BERZAMA: Britanska funta dodatno pala u odnosu na dolar
Foto: Reuters

Na istorijskom minimumu

POTRESI NA BERZAMA: Britanska funta dodatno pala u odnosu na dolar

Planeta -

Evropske berze doživele danas su nove gubitke pošto je britanska funta pala na najnižu vrednost u poslednjih 30 godina u jeku novonastale političke krize.

Posle Bregzita, funta je danas opala za 3 procenta na 1,32 američkih dolara. Evro je takođe pod pritiskom.

"Očekujemo pad za dodatnih 10 odsto u narednim mesecima", rekao je ekonomista Džeremi Kuk za BBC.

Deonice, banaka, aviokompanija i nekretnina strmoglavile su se na Londonskoj berzi. Trgovanje akcijama dve velike britanske banke na Londonskoj berzi privremeno je danas bilo suspendovano zbog velikog pada posle odluke na referendumu da Velika Britanija izađe iz EU.T

Trgovanje akcijama Kraljevske banke Škotske i Berkliza suspendovano je pošto su izašle iz okvira od osam odsto, što je automatski postupak. Akcije RBS-a su pale za 14,6 odsto, a Barkliza za 10 odsto.

Trgovanje je nastavljeno posle pet minuta.

Akcije britanskih kompanija nastavljaju da padaju, iako je britanski ministar finansija Džordž Ozborn pokušao danas, u prvom obraćanju posle referenduma u Velikoj Britaniji, da umiri finansijska tržišta navodeći da postoje "dobro osmišljeni planovi za nepredviđene situacije".

Referendumska odluka da Velika Britanija izađe iz EU već je počela da nagriza poslovanje britanskih kompanija.

Kompanija za trgovanje nekretninama Fokstons (Foxtons) izdala je upozorenje o profitu, izražavajući bojazan da se predvidjeni profit u drugoj polovini godine "verovatno neće materijalizovati".

Vlasnik Britiš ervejza, IAG, naveo je u petak da će njegov profit biti ugrožen ove godine. Niskobudžetna aviokompanija Izidžet takođe predviđa neizvesnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track