PREDSTAVLJALI SE KAO IZBEGLICE: Šef Nemačke tajne službe otkrio koliko je džihadista ušlo u Evropu
Foto: Profimedia

Šokantan podatak

PREDSTAVLJALI SE KAO IZBEGLICE: Šef Nemačke tajne službe otkrio koliko je džihadista ušlo u Evropu

Planeta -

Sedamnaest džihadista organizacije Islamska država, predstavili su se kao izbeglice kako bi ušli u Evropu, ali većina je mrtva ili su u zatvoru, rekao je u subotu šef nemačke obaveštajne službe

Postoje jasni znakovi prema kojima je 17 osoba po naredbi Islamesk države putovalo predstavljajući se kao izbeglice koje beže od sukoba u Siriji i u Iraku, rekao je Hans Georg Masen, predsednik Kancelarije za zaštitu Ustava.

Većina njih je već mrtva, među kojima dvojica bombaša samoubica iz atentata 13. novembra u Francuskoj, ili su u zatvoru.

"Time je ID demonstrirala svoju snagu", rekao je i objasnio da toj organizaciji nije potrebno da se kreće migracijskim putanjama za ulazak u Evropu.

"Radi se o političkom iskazivanju snage", rekao je Masen koji je ponovo potvrdio da Nemačka može da bude na meti atentata poput onog na aerodromu u Istanbulu, ili ranije u Briselu i Parizu.

Nemačka koja je primila više od milion izbeglica prošle godine, jako je zabrinuta da bi džihadisti mogli da iskoriste velike prilive ljudi u EU za inkognito ulazak u evropski prostor.

Dvojica bombaša samoubica na Stade de France u predgrađu Pariza su se u Gčrkoj predstavili kao tražioci azila.

Nemačke obaveštajne službe brinu moguće veze nekih izbeglica i islamističkih krugova u Nemačkoj. Te službe su do sada zabeležile više od 320 pokušaja kontakata između islamista i migranata.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja