DEMANTI IZ TURSKE: Spremni smo za saradnju sa Rusijom, ali ne otvaramo svoju vazduhoplovnu bazu
Foto: Foto, Reuters

Žele da se zaejdno bore protiv džihadista

DEMANTI IZ TURSKE: Spremni smo za saradnju sa Rusijom, ali ne otvaramo svoju vazduhoplovnu bazu

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu demantovao je danas da je predložio otvaranje vojne baze Indžirlik za ruske avione koji učestvuju u operacijama u Siriji, dodavši da je Turska spremna za saradnju sa Rusijom u borbi protiv Islamske države.

"Nisam izjavio tako nešto. Rekao sam samo da je Turska spremna da sarađuje sa celim svetom u borbi protiv džihadista Islamske države, a baza Indžirlik otvorena je za one koji žele da se aktivno bore proiv te organizacije. Zašto ne bismo na taj način sarađivali i sa Rusijom?", rekao je Čavušoglu, dodavši da je turska televizija TRT pogrešno prenela njegove reči.

Melvut Čavušoglu, Foto: Reuters
Melvut Čavušoglu, Foto: Reuters

Televizijska mreža TRT javila je ranije danas da je Čavušoglu u intervjuu pomenuo mogućnost dozvole ruskim avionima da koriste bazu Indžirlik za letove ka Siriji i vazdušne udare na položaje Islamske države, navodeći da ruska avijacija za te akcije koristi bazu u sirijskoj provinciji Latakiji.

Vazdušnu bazu Indžirlik na jugu Turske koriste i avioni NATO za misije međunarodne koalicije pod vođstvom SAD u borbama protiv Islamske države u Siriji.

U bazi su stacionirani turski, američki, britanski, nemački i saudijski avioni.

Čavušoglu i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dogovorili su u petak u Sočiju pojačanje vojne saradnje Rusije i Turske, naročito u Siriji. To je bio prvi sastanak zvaničnika dveju zemalja posle obnavljanja odnosa nakon tenzija zbog obaranja ruskog aviona na granici Turske i Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track