NAPUŠTAJU BROD: Britanci ostaju bez kraljice?
Foto: Reuters

Britanija, obezglavljena nacija

NAPUŠTAJU BROD: Britanci ostaju bez kraljice?

Planeta -

Političarima bregzit došao glave. Mnogi veruju da će turbulencije i Elizabetu Drugu naterati da se odrekne krune

LONDON - Velika Britanija do pre dve nedelje bila je uređena demokratska država u koju bi rado emigrirao veći broj Srba, a danas više liči na obezglavljenu naciju, jer niko ne zna šta ih zaista čeka po napuštanju Evropske unije.Potrese prati i prava epidemija ostavki. Jedan za drugim su odlazili premijer Dejvid Kameron, bivši gradonačelnik Londona i lider bregzita Boris Džonson, lider UKIP Najdžel Faraž... Kao šlag na tortu usledile su ostavke Roja Hodžsona, selektora fudbalske selekcije Engleske, i Krisa Evansa, voditelja kultne emisije „Top gir“. Logično, mediji su odmah postavili pitanje: da li je kraljica Elizabeta Druga sledeća koja će napustiti funkciju?Kraljica ElizabetaKraljica je na tronu od 6. februara 1952. Iako nikad ne daje izjave za medije, izvori iz Bakingemske palate kažu da ona sama govori da neće da abdicira i prepusti presto princu Čarlsu jer je „to posao za ceo život“. Koliko se ne meša u politiku, najbolje svedoči situacija uoči bregzita. Mediji koji su zagovarali izlazak navodili su da i ona želi izlazak, dok su oni za opstanak tvrdili da želi da ostane u Uniji. Nijednom se nije oglasila.

Dejvid Kameron

Premijer je prvi podvio rep jutro posle referenduma. Reklo bi se očekivano, ali on na prvom mestu nije ni bio obavezan da raspiše referendum. Kao i mnogi pre njega, izveo je, ničim neizazvan, političko samoubistvo. Posle šest godina na funkciji, tog jutra 24. juna izašao je pred novinare i sa suzama u očima rekao da „zemlji treba sveže rukovodstvo“.

Boris Džonson

Bivši gradonačelnik Londona već je bio viđen kao lider torijevaca i novi premijer, ali je 30. juna objavio da se neće kandidovati. Usledili su šok, bes i neverica. Kao razlog naveo je to što je njegov saborac iz kampanje za bregzit Majkl Gouv najavio da će se kandidovati za lidera stranke. Ovaj je pak rekao da se kandidovao nakon što je zaključio da Džonson ne može da bude lider.

Najdžel Faraž

Ako je Džonsonova odluka izazvala zemljotres, Faražova ostavka na mestu stranke UKIP izazvala je cunami. On je bio glavni borac za izlazak Britanije iz EU već 19 godina. Da stvar bude još urnebesnija, Faraž je kao razlog naveo da je postigao političke ambicije. Rekao je: „Tokom referenduma sam govorio da želim nazad svoju zemlju. Sada želim svoj život nazad.“ Licemerno!

Roj Hodžson

Još se ni mastilo na glasačkim listićima nije ni osušilo, a usledio je možda i veći šok za Britance. U šesnaestini finala Evropskog prvenstva u fudbalu selekcija Islanda je pobedila Englesku sa 2:1. Poniženje i šok bili su neverovatni. Podneo je ostavku pre nego su se mnogi opasuljili. Kolevka fudbala je izgubila od zemlje sa više vulkana nego profesionalnih fudbalera.

Kris Evans

Seriju ostavki je, kao šlag na tortu, zaključio Kris Evans, voditelj kultne emisije „Top gir“ na BBC. On je u šou koji se bavi automobilima i vozačima došao posle skandala s Džeremijem Klarksonom, koji je fizički nasrnuo na producenta. Ostavka je usledila posle samo jedne sezone. Poslednja epizoda u nedelju privukla je tek 1,9 miliona gledalaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track