Najnovije vesti

ESKOBAROVI LJUBIMCI TERORIŠU SELO: Slobodni divljaju mestom, svi se plaše kao da je narko-bos živ
Foto: Printscreen YT

Neustrašivi kao bivši gazda

ESKOBAROVI LJUBIMCI TERORIŠU SELO: Slobodni divljaju mestom, svi se plaše kao da je narko-bos živ

Planeta

Policija je ubila ili zatvorila bandu kolumbijskog narko gospodara, ali četiri nilska konja koje Eskobar kupio od kalifornijskog zoološkog vrta 1980-ih godina ostavljeni su da se razmožavaju i sada se formiralo krdo od približno 35 nilskih konja.

Oni su slobodni i divljaju u mirnom selu Doradal.

Ove životinje su napustile Eskobarov privatni zoo vrt na njegovom imanju u Napulju i sada su najveće slobodno krdo nilskih konja izvan Afrike. Lokalno stanovništvo sela Doradal ih doživljava kao "kućne ljubimce" i kažu da kada krdo nije na Eskobarovom privatnom ranču, uveče dolazi na rečni kanal.

Dejvid Ečeveri Lopez, biolog iz regionalne korporacije životne sredine Kornare, rekao je da je ovo najveće krdo divljih nilskih konja izvan Afrike

Oni su se nastanili u severnoj Kolumbiji, a gospodin Ečeveri upozorava da predstavljaju opasnost za lokalno područje i stanovništvo jer ruše ograde i vrše nuždu u rekama.

"Ovo je za njih raj. Nema predatora pa su veoma spokojni”, izjavio je lokalni veterinar Hairo Leon Enao.

On je dodao i to da je ovo krdo neustrašivo baš poput njihovog vlasnika i predstavlja rizik za kolumbijski biodiverzitet.

Budući da nilski konji mogu da žive i do 60 godina, vlasti traže način da !obuzdaju" ovo krdo u dužem vremenskom periodu.

Pokušaji skupog i nepravilnog kastriranja da bi se zaustavilo njihovo razmnožavanje, pokazali su se kao neuspešni jer je teško proceniti koji nilski konj je mužjak, a koji ženka budući da su im testisi sakriveni unutar tela.

Ukoliko se uhvate pre nego što nestanu pod vodom, moraju da se uspavaju pre proveravanje pola.

Zato se za sad gospodin Ečeveri i gospodin Leon samo trude da nekako obuzdaju krdo, a to rade postavljajući kamenje, drveće i žice kako bi sprečili ove životinje da odlutaju predaleko i potencijalno naprave neku štetu.

(telegraf.uk)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...