JAČANJE ISTOČNOG KRILA NATO: SAD šalju još 1.000 vojnika u Poljsku
Foto: AP

Obama najavio

JAČANJE ISTOČNOG KRILA NATO: SAD šalju još 1.000 vojnika u Poljsku

Planeta -

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je danas posle susreta s poljskim predsednikom Andžejom Dudom pred samit NATO u Varšavi da će multinacionalni bataljon pod komandom SAD kao doprinos jačanju istočnog krila NATO biti razmešten u Poljskoj.

Obama je najavio da će u Poljskoj biti smeštena i komanda američke oklopne brigade kada se pojavi na istočnom krilu zapadnog vojnog saveza.

"Insistiramo na članu 5 Ugovora NATO. To nisu samo reči već su podržane delima. Tu je trajno prisustvo vojnih snaga SAD u Poljskoj. Obećali smo da pojačamo aktivnosti obuke i jesmo. Obećali smo preko tri milijarde dolara za rotacije vojnika a preduzećemo i dalje korake", kazao je Obama na konferenciji za novinare sa Dudom.

Obama je precizirao da će SAD poslati dodatnih 1.000 vojnika.

Andžej Duda, Foto: Anadolija
Andžej Duda, Foto: Anadolija

"Sankcije protiv Rusije obavezivaće sve dok Rusija ne izvrši odredbe Sporazuma iz Minska", kazao je Obama i zahvalio Poljskoj što podržava Ukrajinu suočenu, kako je kazao, s agresijom Rusije.

Barak Obama nije zaobišao u susretu s Dudom ni izuzetno neprijatnu temu za poljske vlasti, kontroverznu reformu kojom je vlada premijerke Beate Šidlo i vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda pogazila tradicionalnu podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i pravosuđe i paralisala potpuno Ustavni sud.

"Čestitam Poljskoj što je imala najstariji pisani ustav. Demokratija i pluralizam nisu kulturno ograničene. Naglasak američke diplomatije je na podršci tim vrednostima. U tom duhu preneo sam predsedniku Dudi da sam uznemiren okolnostima oko Ustavnog suda u Poljskoj", kazao je novinarima Obama.

Predsednik SAD upozorio je danas javno poljskog predsednika da poljski parlament jeste preduzeo neke korake da se problem oko Ustavnog suda reši, ali da mora da preduzme i dalje mere kako bi Ustavni sud zaista mogao da radi.

"Važno je da insistiramo na tim institucijama, na demokratiji, slobodi govora, vladavini prava. Te vrednosti zapisane su i u ugovoru NATO", kazao je Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja