AMERI RAZNELI TERORISTU IZ DALASA: Robot likvidirao snajperistu!
Foto: AP

Džonson ipak ubijen

AMERI RAZNELI TERORISTU IZ DALASA: Robot likvidirao snajperistu!

Planeta -

Mirne demonstracije protiv policijske brutalnosti u središtu Dalasa, koja je u posljednja dva dana rezultirala smrću dvoje Afroamerikanaca, pretvorio se u krvoproliće u kojem je ubijeno pet, a ranjeno šest policajaca

Među napadačima bilo je najmanje dvoje snajperista, a jedan od njih identifikovan je kao 25-godišnji Majka Džonson koji je pucao po belim policajcima. Vojska je saopštila da je Džonson ratni vojni veteran i da je kao pripadnik ružanih snaga SAD od 2009 do 2015. godine ratovao u Avganistanu.

Iako je najpre objavljeno da je Džonson izvršio samoubistvo, policija je kasnije priznala koristila robota s eksplozivom kako bi neutralizovali napadača, javljaju američki mediji.

"Videli smo da ne postoji druga opcija nego da koristimo robot na koji je stavljen eksploziv kako bi izvršili detonaciju točno tamo gde je bio osumnjičeni. Sve druge opcije dovele bi u veliku opasnost ostale policajce - rekao je šef policije Dejvid O'Braun dodajući da je osumnjičeni preminuo od detonacije bombe.

Navodno je reč o modelu Northrop Grumman Andros F6A ili F6B koji standardno koriste policija i vojska za svoje potrebe. Robot je vrlo prilagodljiv i može se poprilično razlikovati zavisno o konfiguraciji ruku i senzora koji su ugrađeni u njega.

Roboti za uklanjanje bombi inače se rutinski koriste kako bi smanjili vojne i civilne žrtve, ali je ovo prvi put da američka policija koristi robot kako bi ubila napadača. Isto 'oružje' trebalo je da se koristi i prošle godine kada je sedište policijske stanice u Dalasu napao naoružani muškarac koji je sa sobom imao eksploziv. Iako je robot bio spreman likvidaciju su na kraju ipak izvršili snajperisti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track