(UZNEMIRUJUĆI SNIMCI) HOROR U SAD: Ovo su 5 ubistava zbog kojih je Amerika postala tempirana bomba!
Foto: AP

(UZNEMIRUJUĆI SNIMCI) HOROR U SAD: Ovo su 5 ubistava zbog kojih je Amerika postala tempirana bomba!

Planeta -

Sve više crnaca gine tokom intervencije američke policije - tamnoputi građani čine 13 odsto američke populacije, a bili su žrtve u 37 odsto slučajeva kada je policija pucala na nenaoružane ljude - pokazuju zvanični podaci.

Prošle godine policija u SAD ubila je 102 nenaoružana crnca - tri puta su veće šanse da će od policijskih metaka stradati crnci, nego belci, pokazuje statistika.

Manje od trećine crnaca ubijenih prošle godine u policijskim pucnjavama bilo je osumnjičeno za nasilne zločine.U 97 odsto slučajeva policajci koji su učestvovali u pucnjavi nisu optuženi za bilo kakav zločin.

Američku javnost potresaju sve više novi slučajevi ubistava američkih građana crne puti.

1. ALTON STERLINGAmerička policija je u gradu Baton Ruž u Luizijani u utorak ubila Altona Sterlinga (37), Afroamerikanca koji je prodavao muzičke CD-ove ispred prodavnice, a ovaj najnoviji slučaj policijske brutalnosti protiv crnaca izazvao je danas protest lokalnog stanovništva.

Građani i prijatelji napravili su improvizovani memorijal na belim stolovima na rasklapanje koje je Alton koristio da prodaje svoje muzičke kompilacije, a prodavac iz obližnje prodavnice ga je opisao kao velikodušnog čoveka koji je često delio svoje CD-ove za sitan novac i kupovao hranu ili piće drugima.

Autopsija je pokazala da je Sterling imao više prostrelnih rana na grudima i leđima. Video snimak koji je napravio jedan svedok i postavio na internet, pokazuje dva policajca kako mu nalažu da legne na zemlju. Nakon što je on ostao da stoji oni su ga gurnuli na automobil, a potom na zemlju.

Jedan od njih je potom izvadio pištolj i pucao u Sterlinga četiri puta iz blizine.

Do pucnjave je došlo u utorak u pola jedan popodne po lokalnom vremenu, nakon što je policija dobila poziv nepoznatog čoveka koji je rekao da mu je čovek koji prodaje CD snimke pretio pištoljem.Policijaci su suspendovani dok je istraga u toku.

2. FILANDO KASTILE

Rutinsko zaustavljanje vozila u američkoj državi Minesoti pretvorilo se u tragediju kad je policajac s četiri metka smrtno ranio Filanda Kastilja (32) koji je u vozilu bio sa ženom i detetom.

Porodica ubijenog muškarca za lokalne vesti ispričala je kako je Kastilje rekao policajcu da u vozilu ima pištolj za koji posjeduje dozvolu te je potom posegnuo prema svom novčaniku, zbog čega ga je ovaj ubio na licu mesta.U sredu uveče se na Fejsbuku pojavio video iz vozila koji potencijalno potvrđuje ovu priču.

Na snimku se vidi devojka ubijenog, Laviš Rejnolds, sedi na vozačevom mestu, dok je Kastilje na suvozačevom u beloj majci natopljenoj krvlju. Na zadnjem sedištu se u trenutku tragedije nalazila njena četvorogodišnja ćerka.

Rejnolds uzrujanim glasom priča kako je policija upravo ubila njenog dečka objašnjavajući da je policajac zatražio vozačku i saobraćajnu dozvolu, na šta je Kastilje odgovorio da su dokumenti u njegovom novčaniku i dodao da u autu također ima pištolj za koji poseduje dozvolu.

"Policajac je na to rekao: 'Ne miči se!'. I dok je moj dečko podizao ruke u vis policajac ga je upucao četiri ili pet puta", priča Rejnolds u videu dok se kasnije u pozadini može čuti i sam policajac:

"Rekao sam mu da ne poseže za njim. Rekao sam mu da stavi ruke napolje".

3. DONTRE HAMILTON

Hamiltonu je dijagnostifikovana paranoidna shizofrenija. Zaposleni iz "Starbaksa" u državi Milvoki pozvali su policiju tvrdeći da Hamilton remeti javni red i mir. Jedan policajac odlučio je da bolesnog čoveka zaustavi i pretrese.

Usledilo je guranje koje se završilo sa 14 metaka u Hamiltonovom telu.

4. ERIK GARNER

Garner umro je u nepropisnom zahvatu policajca koji ga je zaustavio jer je na ulici prodavao cigarete. Garner je, ležeći na ulici na kojoj ga je držalo nekoliko policajaca, pre smrti 11 puta prostenjao "Ne mogu da dišem".

Policajac koji je primenio zahvat oslobođen je svake krivice, a Garnerova smrt je izazvala mirne proteste širom Amerike pod sloganom "Ne mogu da dišem".

5. VALTER SKOT

Skot je pokušao da pobegne od policajca koji ga je zaustavio zbog neispravnog stop svetla.Policajac je Skota prvo pogodio "tejzerom", a onda potegao pištolj i pucao mu u leđa dok je bežao, ispalivši osam hitaca.

Jedan prolaznik je ovaj slučaj snimio telefonom, pa je policajac otpušten i trenutno u kućnom pritvoru čeka suđenje, navode američki portali.

(Srna/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja